Wetenschappers hebben aangetoond dat medicijnen hun effectiviteit sneller verliezen in de ruimte.
Steeds langer durende ruimtemissies leiden tot een stijgende behoefte voor astronauten om medicijnen in te nemen. Maar astronauten die tijdens een ruimtereis bijvoorbeeld met een migraineaanval te kampen krijgen, zullen weinig geholpen zijn met paracetamol. Ook antibiotica zullen weinig effect hebben bij de behandeling van een infectie. Dat zeggen wetenschappers van het Johnson Space Center van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met de specifieke omstandigheden in de ruimte, zoals een zwakkere zwaartekracht en een hogere straling.
Vier dozen met 35 verschillende medicijnen werden naar het Internationaal Ruimtestation ISS gevlogen. Diezelfde medicijnen werden ook in het Johnson Space Center bewaard. De dozen keerden op verschillende tijdstippen terug naar de aarde. Zo vertoefden enkele medicijnen slechts 13 dagen in de ruimte, andere 28 maanden.
Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat een aantal medicijnen hun kracht verloren hadden. Andere medicijnen, zoals adrenaline, vitamine C en vitamine A bewaren juist langer in de ruimte omwille van de grote aanwezigheid van koolstofdioxide. (TE)