Dat Mars, momenteel een woestenij, ooit meer water bevatte, kon men al concluderen uit de aanwezigheid van nu drooggevallen beddingen. De onderzoekers van NASA, zo blijkt uit een artikel dat ze in Science publiceerden, wilden zo goed mogelijk berekenen hoeveel water er ooit is geweest. Daartoe bekeken via hun infraroodtelescopen hoe het zwaar water (water waarin een waterstofmolecule vervangen is door deuterium) verspreid zit over de planeet en hoe de verhouding is tussen zwaar en gewoon water. Het gewoon water is voor een groot deel vervlogen, maar het zwaar water is gebleven.

Uit de huidige verhouding tussen de twee concludeert men dat er 4,3 miljard jaar geleden voldoende water op Mars was om de hele planeet 137 meter onder water te zetten. Het ging om 20 miljoen kubieke kilometer water.

Maar het oppervlak is niet egaal, en de oceaan beperkte zich wellicht tot een uitgestrekte, lager geleden vlakte op het noordelijk halfrond. In totaal zou de oceaan 19 procent van het totale oppervlak van de planeet hebben bedekt. Ter vergelijking: de Atlantische Oceaan bedekt 17 procent van het aardoppervlak.

87 procent waterverlies

Qua diepte was de oceaan vergelijkbaar met de Middellandse Zee, ze ging tot 1,6 kilometer diep.

Er was op Mars, concludeert NASA, meer water en gedurende een langere tijd dan tot dusver werd aangenomen.

Een beeld van Mars dat door 'Marsrover' Curiosity werd doorgestuurd, Reuters
Een beeld van Mars dat door 'Marsrover' Curiosity werd doorgestuurd © Reuters

Intussen is 87 procent van dat water verdwenen, en de resterende 13 procent zit voornamelijk in de poolkappen.

Maar de 'natte periode' was langer dan de tijd die nodig was om op aarde leven te laten ontstaan, aldus de onderzoekers.

(RR)

Dat Mars, momenteel een woestenij, ooit meer water bevatte, kon men al concluderen uit de aanwezigheid van nu drooggevallen beddingen. De onderzoekers van NASA, zo blijkt uit een artikel dat ze in Science publiceerden, wilden zo goed mogelijk berekenen hoeveel water er ooit is geweest. Daartoe bekeken via hun infraroodtelescopen hoe het zwaar water (water waarin een waterstofmolecule vervangen is door deuterium) verspreid zit over de planeet en hoe de verhouding is tussen zwaar en gewoon water. Het gewoon water is voor een groot deel vervlogen, maar het zwaar water is gebleven. Uit de huidige verhouding tussen de twee concludeert men dat er 4,3 miljard jaar geleden voldoende water op Mars was om de hele planeet 137 meter onder water te zetten. Het ging om 20 miljoen kubieke kilometer water.Maar het oppervlak is niet egaal, en de oceaan beperkte zich wellicht tot een uitgestrekte, lager geleden vlakte op het noordelijk halfrond. In totaal zou de oceaan 19 procent van het totale oppervlak van de planeet hebben bedekt. Ter vergelijking: de Atlantische Oceaan bedekt 17 procent van het aardoppervlak. Qua diepte was de oceaan vergelijkbaar met de Middellandse Zee, ze ging tot 1,6 kilometer diep. Er was op Mars, concludeert NASA, meer water en gedurende een langere tijd dan tot dusver werd aangenomen. Intussen is 87 procent van dat water verdwenen, en de resterende 13 procent zit voornamelijk in de poolkappen.Maar de 'natte periode' was langer dan de tijd die nodig was om op aarde leven te laten ontstaan, aldus de onderzoekers.(RR)