De Amerikaanse federale overheid mag dan wel financieel zijn drooggelegd, voor de nakende Mars-missie van de NASA is een uitzondering gemaakt, zo hebben gezaghebbende ruimtevaartwebsites gemeld.

Door de "shutdown" was op het Kennedy Space Center in Florida ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet echter op 18 november (plaatselijke tijd) vanop Cape Canaveral vertrekken. De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen, beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, eventueel te verlengen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is.

Uitzondering

Wel konden de door de NASA voor Maven gecontracteerde firma's hun voorbereidingen verderzetten. Hoe dan ook, de NASA heeft nu een dringende uitzondering op de sluitingsregel doorgeduwd waardoor haar ingenieurs donderdag weer aan de slag konden met de sonde. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had daarbij ook aangevoerd dat de sonde van doorslaggevend belang zal zijn voor communicatie met toekomstige robotjeeps op de Rode Planeet, aldus de krant Florida Today.

Bij raketbouwer Lockheed Martin luidt het dat de voorbereidingen overigens negen dagen voorlagen op schema toen de "shutdown" intrad. Overigens bleef de NASA de hele week ook doorgaan met de operaties voor het Internationaal Ruimtestation ISS, het data vergaren met de Hubble Ruimtetelescoop en alles wat nu op Mars rijdt of er rond draait. (Belga/EE)

De Amerikaanse federale overheid mag dan wel financieel zijn drooggelegd, voor de nakende Mars-missie van de NASA is een uitzondering gemaakt, zo hebben gezaghebbende ruimtevaartwebsites gemeld. Door de "shutdown" was op het Kennedy Space Center in Florida ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet echter op 18 november (plaatselijke tijd) vanop Cape Canaveral vertrekken. De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen, beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, eventueel te verlengen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is.Uitzondering Wel konden de door de NASA voor Maven gecontracteerde firma's hun voorbereidingen verderzetten. Hoe dan ook, de NASA heeft nu een dringende uitzondering op de sluitingsregel doorgeduwd waardoor haar ingenieurs donderdag weer aan de slag konden met de sonde. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had daarbij ook aangevoerd dat de sonde van doorslaggevend belang zal zijn voor communicatie met toekomstige robotjeeps op de Rode Planeet, aldus de krant Florida Today. Bij raketbouwer Lockheed Martin luidt het dat de voorbereidingen overigens negen dagen voorlagen op schema toen de "shutdown" intrad. Overigens bleef de NASA de hele week ook doorgaan met de operaties voor het Internationaal Ruimtestation ISS, het data vergaren met de Hubble Ruimtetelescoop en alles wat nu op Mars rijdt of er rond draait. (Belga/EE)