De Belgische wetenschappers Herman Goossens en Marc Van Ranst reageren zaterdag erg kritisch op de uitspraak van een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Donato Greco zei zaterdag in de Italiaanse krant La Repubblica dat niet groenten maar wel vlees de bron van de EHEC-infectie is. Hij voegde er ook aan toe dat dit mogelijk te maken heeft met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, waardoor bacteriën meer resistent zijn geworden.

Zinloze speculatie

Goossens en Van Ranst doen de uitspraken van de WHO-deskundige af als zinloze speculatie.

"Het zou beter zijn als iedereen gewoon zou zwijgen tot er zekerheid is over de bron van de besmetting", zegt viroloog Van Ranst van Influenza. "Dergelijke speculaties creëren enkel onnodige paniek, zoals we gezien hebben met de komkommers."

Ook microbioloog Goossens van UZ Antwerpen vindt de uitlatingen erg kort door de bocht. "Zulke uitspraken zouden ze, op basis van de huidige informatie, beter niet doen."

Opportunisme

Beide wetenschappers bevestigen wel dat er een probleem is met het toedienen van antibiotica aan het veevoeder. "Dat is sowieso geen goed idee. We hebben er jaren geleden al voor gewaarschuwd dat dat problemen kan creëren", zegt Van Ranst. "Maar dat staat los van deze infecties".

"Ik vind het getuigen van plat opportunisme om deze zaak daarmee in verband te brengen", gaat Goossens nog een stap verder. "Het leidt ook de aandacht af van de essentie. En dat is dat de Duitsers er een zootje van gemaakt hebben en nu moeten proberen om de bron van de infectie te achterhalen." (Belga/TE)

De Belgische wetenschappers Herman Goossens en Marc Van Ranst reageren zaterdag erg kritisch op de uitspraak van een deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Donato Greco zei zaterdag in de Italiaanse krant La Repubblica dat niet groenten maar wel vlees de bron van de EHEC-infectie is. Hij voegde er ook aan toe dat dit mogelijk te maken heeft met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, waardoor bacteriën meer resistent zijn geworden. Zinloze speculatie Goossens en Van Ranst doen de uitspraken van de WHO-deskundige af als zinloze speculatie. "Het zou beter zijn als iedereen gewoon zou zwijgen tot er zekerheid is over de bron van de besmetting", zegt viroloog Van Ranst van Influenza. "Dergelijke speculaties creëren enkel onnodige paniek, zoals we gezien hebben met de komkommers." Ook microbioloog Goossens van UZ Antwerpen vindt de uitlatingen erg kort door de bocht. "Zulke uitspraken zouden ze, op basis van de huidige informatie, beter niet doen." Opportunisme Beide wetenschappers bevestigen wel dat er een probleem is met het toedienen van antibiotica aan het veevoeder. "Dat is sowieso geen goed idee. We hebben er jaren geleden al voor gewaarschuwd dat dat problemen kan creëren", zegt Van Ranst. "Maar dat staat los van deze infecties". "Ik vind het getuigen van plat opportunisme om deze zaak daarmee in verband te brengen", gaat Goossens nog een stap verder. "Het leidt ook de aandacht af van de essentie. En dat is dat de Duitsers er een zootje van gemaakt hebben en nu moeten proberen om de bron van de infectie te achterhalen." (Belga/TE)