Mannen die met een jongere vrouw trouwen, leven langer dan mannen die een oudere vrouw of een vrouw van dezelfde leeftijd hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck Instituut, zo schrijft de Daily Telegraph.

De kans op een vroegtijdige dood kan tot 20 procent lager zijn als de bruid tussen de 15 en 17 jaar jonger is. Is de vrouw 7 tot 9 jaar jonger, dan heeft de man zo'n 11 procent minder kans om voortijdig te sterven. Volgens de studie blijkt ook dat mannen die met een oudere vrouw trouwen meer kans hebben om vroeg te sterven.

Uit de resultaten blijkt echter dat vrouwen niet dezelfde voordelen ervaren als ze met een jongere man trouwen. Heeft een vrouw een man als partner die tussen de 7 en 9 jaar jonger of ouder is, dan stijgt haar kans op een vroegtijdige dood met 20 procent. Dit kan oplopen tot 30 procent als het leeftijdsverschil tussen de 15 en 17 jaar is.

Selectie

Volgens wetenschappers zijn deze cijfers het resultaat van natuurlijke selectie. Alleen de meest gezonde en succesvolle oudere mannen zijn in staat om een aantrekkelijke jonge vrouw aan te trekken.

"Een andere theorie is dat een jongere vrouw haar man mogelijk beter kan verzorgen, zodat hij langer leeft", zegt Sven Drefahl, woordvoerder van het MP-Instituut.

Het onderzoek bekeek de sterfgevallen tussen 1990 en 2005 in Denemarken. Over het algemeen trouwen Europese mannen met vrouwen die ongeveer drie jaar jonger zijn.

Mannen die met een jongere vrouw trouwen, leven langer dan mannen die een oudere vrouw of een vrouw van dezelfde leeftijd hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck Instituut, zo schrijft de Daily Telegraph.De kans op een vroegtijdige dood kan tot 20 procent lager zijn als de bruid tussen de 15 en 17 jaar jonger is. Is de vrouw 7 tot 9 jaar jonger, dan heeft de man zo'n 11 procent minder kans om voortijdig te sterven. Volgens de studie blijkt ook dat mannen die met een oudere vrouw trouwen meer kans hebben om vroeg te sterven. Uit de resultaten blijkt echter dat vrouwen niet dezelfde voordelen ervaren als ze met een jongere man trouwen. Heeft een vrouw een man als partner die tussen de 7 en 9 jaar jonger of ouder is, dan stijgt haar kans op een vroegtijdige dood met 20 procent. Dit kan oplopen tot 30 procent als het leeftijdsverschil tussen de 15 en 17 jaar is. SelectieVolgens wetenschappers zijn deze cijfers het resultaat van natuurlijke selectie. Alleen de meest gezonde en succesvolle oudere mannen zijn in staat om een aantrekkelijke jonge vrouw aan te trekken. "Een andere theorie is dat een jongere vrouw haar man mogelijk beter kan verzorgen, zodat hij langer leeft", zegt Sven Drefahl, woordvoerder van het MP-Instituut.Het onderzoek bekeek de sterfgevallen tussen 1990 en 2005 in Denemarken. Over het algemeen trouwen Europese mannen met vrouwen die ongeveer drie jaar jonger zijn.