"Een samenleving met meer mannen dan vrouwen, zoals China, is gewelddadiger dan een samenleving met meer vrouwen", althans dat is de veronderstelling die bij het brede publiek leeft. Maar uit een nieuwe studie van de universiteit van Davis in Californië blijkt dat een door mannen gedomineerde maatschappij, geen hogere criminaliteitscijfers kan voorleggen.

Nog opvallender: in maatschappijen waar mannen in de meerderheid zijn, ligt het aantal verkrachtingen, seksuele intimidaties lager en zijn er zelfs minder moordenaars, aldus de studie Too many men: the violence problem?. Op de website van de universiteit verklaren de onderzoekers hun onderzoek.

"Wanneer mannen in de meerderheid zijn, gaan zij hun strategie aanpassen. De concurrentie zal op een niet-gewelddadige manier gebeuren", zegt onderzoekster Kristin Liv Rauch. Volgens haar is het simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. "De man past zijn gedrag aan de omstandigheden aan. Wanneer er minder vrouwen zijn, hebben mannen er baat bij om de, 'zeldzame', vrouw zo snel mogelijk aan zich te binden."

Politieke implicaties

Deze nieuwe onderzoeksresultaten kunnen belangrijke politieke implicaties hebben. Volgens de universiteit moet verder onderzoek aantonen welke specifieke misdrijven gekoppeld worden aan een onevenwichtige balans tussen vrouwen en mannen. Het beleid kan daar dan op inspelen.

Dat onder de bevolking het idee leeft dat een mannelijkere samenleving, automatisch gepaard gaat met meer geweld, vinden de onderzoekers niet vreemd. "De meeste geweldplegers en slachtoffers zijn nu eenmaal van het mannelijke geslacht. Het is dus niet verrassend dat argumenten als 'meer mannen leiden tot meer geweld' de discussie domineren. Maar met ons onderzoek is bewezen dat er geen verband bestaat tussen geweld en een tekort aan vrouwen", aldus Ryan Schacht. (AVE)

"Een samenleving met meer mannen dan vrouwen, zoals China, is gewelddadiger dan een samenleving met meer vrouwen", althans dat is de veronderstelling die bij het brede publiek leeft. Maar uit een nieuwe studie van de universiteit van Davis in Californië blijkt dat een door mannen gedomineerde maatschappij, geen hogere criminaliteitscijfers kan voorleggen. Nog opvallender: in maatschappijen waar mannen in de meerderheid zijn, ligt het aantal verkrachtingen, seksuele intimidaties lager en zijn er zelfs minder moordenaars, aldus de studie Too many men: the violence problem?. Op de website van de universiteit verklaren de onderzoekers hun onderzoek. "Wanneer mannen in de meerderheid zijn, gaan zij hun strategie aanpassen. De concurrentie zal op een niet-gewelddadige manier gebeuren", zegt onderzoekster Kristin Liv Rauch. Volgens haar is het simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. "De man past zijn gedrag aan de omstandigheden aan. Wanneer er minder vrouwen zijn, hebben mannen er baat bij om de, 'zeldzame', vrouw zo snel mogelijk aan zich te binden." Politieke implicaties Deze nieuwe onderzoeksresultaten kunnen belangrijke politieke implicaties hebben. Volgens de universiteit moet verder onderzoek aantonen welke specifieke misdrijven gekoppeld worden aan een onevenwichtige balans tussen vrouwen en mannen. Het beleid kan daar dan op inspelen. Dat onder de bevolking het idee leeft dat een mannelijkere samenleving, automatisch gepaard gaat met meer geweld, vinden de onderzoekers niet vreemd. "De meeste geweldplegers en slachtoffers zijn nu eenmaal van het mannelijke geslacht. Het is dus niet verrassend dat argumenten als 'meer mannen leiden tot meer geweld' de discussie domineren. Maar met ons onderzoek is bewezen dat er geen verband bestaat tussen geweld en een tekort aan vrouwen", aldus Ryan Schacht. (AVE)