Wij vinden het logisch dat we beter gehumeurd zijn op een zonnige dag dan bij regenachtig weer, maar wetenschappers willen een verklaring voor zulke verschijnselen.

Gilles Vandewalle van het Cyclotron Onderzoekscentrum aan de Universiteit Luik stelt met een aantal collega's in de gereputeerde Proceedings of the National Academy of Sciences dat licht een rechtstreekse invloed heeft op de zones in de hersenen die instaan voor de verwerking van emoties.

Er is wel een verschil naargelang van het type licht dat de hersenen, via de ogen, bereikt. Vooral blauw licht zou een sterk effect op de emoties hebben. De wetenschappers stelden vrijwilligers bloot aan blauw licht onder een scanner, terwijl ze tegelijk al dan niet boos uitgesproken, maar voorts betekenisloze, boodschappen te horen kregen. De reacties van de hersenen op de boze toon verhevigden opvallend wanneer ze gepaard gingen met de verwerking van blauw licht.

Licht in het hoofd kan emoties dus in de twee richtingen beïnvloeden, niet alleen in positieve zin.

Het inzicht kan nuttig zijn om lichttherapieën bij te sturen die stoornissen van onder meer de biologische klok behandelen.

Dirk Draulans

Wij vinden het logisch dat we beter gehumeurd zijn op een zonnige dag dan bij regenachtig weer, maar wetenschappers willen een verklaring voor zulke verschijnselen. Gilles Vandewalle van het Cyclotron Onderzoekscentrum aan de Universiteit Luik stelt met een aantal collega's in de gereputeerde Proceedings of the National Academy of Sciences dat licht een rechtstreekse invloed heeft op de zones in de hersenen die instaan voor de verwerking van emoties. Er is wel een verschil naargelang van het type licht dat de hersenen, via de ogen, bereikt. Vooral blauw licht zou een sterk effect op de emoties hebben. De wetenschappers stelden vrijwilligers bloot aan blauw licht onder een scanner, terwijl ze tegelijk al dan niet boos uitgesproken, maar voorts betekenisloze, boodschappen te horen kregen. De reacties van de hersenen op de boze toon verhevigden opvallend wanneer ze gepaard gingen met de verwerking van blauw licht. Licht in het hoofd kan emoties dus in de twee richtingen beïnvloeden, niet alleen in positieve zin. Het inzicht kan nuttig zijn om lichttherapieën bij te sturen die stoornissen van onder meer de biologische klok behandelen. Dirk Draulans