De Journal of the American Medical Association heeft een bericht gebracht dat naar verluidt het eerste onomstotelijk bewijs brengt voor een effect van gsm-stralen op de werking van de hersenen.

Het betrof een nogal krachtig experiment, waarbij proefpersonen op elk oor een gsm gebonden kregen, waarvan er één vijftig minuten aan een stuk een boodschap afspeelde, weliswaar met de klank af, zodat ze niet gehoord kon worden. Een ingreep om alleen de straling op de hersenen te laten inwerken, en niet de gehoorprikkels.

Schadelijk
Hersenscans wezen uit dat de zones dicht tegen de telefoon snel een hoger glucosemetabolisme hadden dan andere, wat op zijn minst suggereert dat ze tot hogere activiteit waren gedwongen. De stijging bedroeg maximaal 7 procent, wat als de normale waarde voor verhoogde activiteit van hersencellen wordt beschouwd.

Er werd wel gemeld dat het vooralsnog niet duidelijk is of deze verhoogde activiteit met potentieel schadelijke effecten gepaard gaat.

Kankerverwekkend

Die potentieel schadelijke effecten zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) misschien wel reëel. Volgens de organisatie is het gebruik van gsm's "mogelijk toch kankerverwekkend" voor de mens. Studies zouden aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.

"Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten", reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!).

Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken. Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm's uit scholen te weren. (DD/TE)

De Journal of the American Medical Association heeft een bericht gebracht dat naar verluidt het eerste onomstotelijk bewijs brengt voor een effect van gsm-stralen op de werking van de hersenen. Het betrof een nogal krachtig experiment, waarbij proefpersonen op elk oor een gsm gebonden kregen, waarvan er één vijftig minuten aan een stuk een boodschap afspeelde, weliswaar met de klank af, zodat ze niet gehoord kon worden. Een ingreep om alleen de straling op de hersenen te laten inwerken, en niet de gehoorprikkels. Schadelijk Hersenscans wezen uit dat de zones dicht tegen de telefoon snel een hoger glucosemetabolisme hadden dan andere, wat op zijn minst suggereert dat ze tot hogere activiteit waren gedwongen. De stijging bedroeg maximaal 7 procent, wat als de normale waarde voor verhoogde activiteit van hersencellen wordt beschouwd. Er werd wel gemeld dat het vooralsnog niet duidelijk is of deze verhoogde activiteit met potentieel schadelijke effecten gepaard gaat.KankerverwekkendDie potentieel schadelijke effecten zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) misschien wel reëel. Volgens de organisatie is het gebruik van gsm's "mogelijk toch kankerverwekkend" voor de mens. Studies zouden aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt. "Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten", reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken. Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm's uit scholen te weren. (DD/TE)