Archeologen hebben in het Egyptische Luxor de ruïnes van een kerk gevonden, dat meldt de dienst voor antieke vondsten van het Egyptische ministerie van cultuur. De kerk behoorde toe aan de Kopten, oude Egyptenaren die zich tot het christendom hadden bekeerd.

De overblijfselen van de kerk werden gevonden in de zogenaamde "Straat van Sfinxen" in Luxor en zijn goed bewaard gebleven. De Kopten hadden de kerk in de vijfde eeuw opgetrokken uit de kalksteen van Ptolemeïsche en Romeinse tempels die eerder langs de Straat van Sfinxen stonden. Op die stenen staan diverse afbeeldingen van Ptolemeïsche en Romeinse koningen die de Egyptische goden hun offers aanbieden.

De archeologen stootten ook op een nilometer, een oud instrument om het waterpeil van de Nijl te meten.

Straat van sfinxen

De archeologen leggen momenteel de Straat van Sfinxen bloot, een 2,7 km lange laan die de tempels van Luxor en Karnak verbindt. Ze ontdekten er eerder al funderingen met afbeeldingen van farao Amenhotep III, de kapel van de 21e dynastiepriester Min-Kheber-Re en enkele overblijfselen van sfinxen van de in totaal 1.350 sfinxen die de route oorspronkelijk bewaakten.

Archeologen hebben in het Egyptische Luxor de ruïnes van een kerk gevonden, dat meldt de dienst voor antieke vondsten van het Egyptische ministerie van cultuur. De kerk behoorde toe aan de Kopten, oude Egyptenaren die zich tot het christendom hadden bekeerd. De overblijfselen van de kerk werden gevonden in de zogenaamde "Straat van Sfinxen" in Luxor en zijn goed bewaard gebleven. De Kopten hadden de kerk in de vijfde eeuw opgetrokken uit de kalksteen van Ptolemeïsche en Romeinse tempels die eerder langs de Straat van Sfinxen stonden. Op die stenen staan diverse afbeeldingen van Ptolemeïsche en Romeinse koningen die de Egyptische goden hun offers aanbieden. De archeologen stootten ook op een nilometer, een oud instrument om het waterpeil van de Nijl te meten.Straat van sfinxen De archeologen leggen momenteel de Straat van Sfinxen bloot, een 2,7 km lange laan die de tempels van Luxor en Karnak verbindt. Ze ontdekten er eerder al funderingen met afbeeldingen van farao Amenhotep III, de kapel van de 21e dynastiepriester Min-Kheber-Re en enkele overblijfselen van sfinxen van de in totaal 1.350 sfinxen die de route oorspronkelijk bewaakten.