Het was bang afwachten voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De in 2004 gelanceerde Rosetta vertoefde al 957 dagen - om energie te sparen - in winterslaap maar moest vandaag ontwaken voor haar belangrijke rendez-vous met haar doelwit: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

De ingebouwde wekker ging af om 11.00 uur Belgische tijd, toen de sonde 673 miljoen km van de warmte van de Zon was verwijderd. Na een lange opwarming van maar liefst zeven uur ontving de vluchtleiding ESOC in het Duitse Darmstadt uiteindelijk om 19.16 uur een signaal van de sonde. Meteen was er gejuich, gejoel, stralende gezichten en applaus bij de vluchtleiding.

Het signaal diende er 44 minuten 53 seconden over te doen om ons te bereiken. Rosetta stuurde het normaal door toen de sonde 807.224.610,74 km van haar vertrekpunt Kourou was verwijderd. De kometenjager moet nog 9.188.544 km afleggen en nadert haar doelwit aan 800 meter per seconde.

Rosetta stuurde meteen haar eerste tweets, ook in het Nederlands:

Nog een wekker

Nu Rosetta wakker is, kan overgegaan worden tot de volgende stap in de missie. In augustus zal de ruimtesonde zich in de nabijheid van haar doel bevinden om de 4 km brede komeet te bestuderen en in kaart te brengen.

In november zal vervolgens een dochtersonde van Rosetta, Philae, bij wijze van primeur neerstrijken op het hemellichaam. De Philae moet materiaal vergaren en net als de moedersonde data leveren om meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. Als alles goed gaat, gaat er dus op 28 maart opnieuw een wekker af: die van de Philae.

De landing van de Philae zal opnieuw voor spannende momenten zorgen en doet denken aan de landing van het Marswagentje Curiosity op de Rode Planeet in augustus 2012. Die gebeurtenis werd toen door heel wat ruimtevaartliefhebbers nagelbijtend gevolgd.

Het was bang afwachten voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De in 2004 gelanceerde Rosetta vertoefde al 957 dagen - om energie te sparen - in winterslaap maar moest vandaag ontwaken voor haar belangrijke rendez-vous met haar doelwit: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De ingebouwde wekker ging af om 11.00 uur Belgische tijd, toen de sonde 673 miljoen km van de warmte van de Zon was verwijderd. Na een lange opwarming van maar liefst zeven uur ontving de vluchtleiding ESOC in het Duitse Darmstadt uiteindelijk om 19.16 uur een signaal van de sonde. Meteen was er gejuich, gejoel, stralende gezichten en applaus bij de vluchtleiding. Het signaal diende er 44 minuten 53 seconden over te doen om ons te bereiken. Rosetta stuurde het normaal door toen de sonde 807.224.610,74 km van haar vertrekpunt Kourou was verwijderd. De kometenjager moet nog 9.188.544 km afleggen en nadert haar doelwit aan 800 meter per seconde. Rosetta stuurde meteen haar eerste tweets, ook in het Nederlands:Nu Rosetta wakker is, kan overgegaan worden tot de volgende stap in de missie. In augustus zal de ruimtesonde zich in de nabijheid van haar doel bevinden om de 4 km brede komeet te bestuderen en in kaart te brengen. In november zal vervolgens een dochtersonde van Rosetta, Philae, bij wijze van primeur neerstrijken op het hemellichaam. De Philae moet materiaal vergaren en net als de moedersonde data leveren om meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. Als alles goed gaat, gaat er dus op 28 maart opnieuw een wekker af: die van de Philae.De landing van de Philae zal opnieuw voor spannende momenten zorgen en doet denken aan de landing van het Marswagentje Curiosity op de Rode Planeet in augustus 2012. Die gebeurtenis werd toen door heel wat ruimtevaartliefhebbers nagelbijtend gevolgd.