Lange mensen lopen een groter risico op tien veelvoorkomende kankers, blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Oxford.

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in The Lancet Oncology.

De onderzoekers bestudeerden tussen 1996 en 2001 circa 1,3 miljoen vrouwen van middelbare leeftijd in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontdekten dat voor elke 10 centimeter de vrouwen langer waren dan 1,52 meter, de kans op kanker met 16 procent toenam. Vrouwen die langer zijn dan 1,75 meter hebben 37 procent meer kans om een tumor te krijgen dan vrouwen die kleiner zijn dan 1,52 meter.

Het risico geldt onder meer voor darmkanker, borstkanker, baarmoederkanker en leukemie. Volgens de onderzoekers kan worden aangenomen dat de bevindingen ook opgaan voor mannen.

Oorzaak niet zekerDe oorzaak is echter niet helemaal duidelijk. De onderzoekers stellen dat de lichaamslengte zelf niet van invloed kan zijn, maar vermoeden dat groeihormonen de schuldigen zijn.

Enerzijds maken mensen die groter zijn meer cellen aan, zodat dus ook meer cellen kunnen muteren en uitgroeien tot een tumor. Anderzijds kan ook de snelheid van celdeling en omzetting hoger zijn bij langere mensen, wat de kans op kanker verhoogt.

De onderzoekers benadrukken dat lange mensen niet meteen ongerust moeten zijn. De meeste mensen zijn immers niet veel langer dan gemiddeld en hun lengte zal slechts een klein effect hebben op hun individuele kans om kanker te krijgen. (KVDA)

Lange mensen lopen een groter risico op tien veelvoorkomende kankers, blijkt uit grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Oxford. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in The Lancet Oncology. De onderzoekers bestudeerden tussen 1996 en 2001 circa 1,3 miljoen vrouwen van middelbare leeftijd in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontdekten dat voor elke 10 centimeter de vrouwen langer waren dan 1,52 meter, de kans op kanker met 16 procent toenam. Vrouwen die langer zijn dan 1,75 meter hebben 37 procent meer kans om een tumor te krijgen dan vrouwen die kleiner zijn dan 1,52 meter. Het risico geldt onder meer voor darmkanker, borstkanker, baarmoederkanker en leukemie. Volgens de onderzoekers kan worden aangenomen dat de bevindingen ook opgaan voor mannen. Oorzaak niet zekerDe oorzaak is echter niet helemaal duidelijk. De onderzoekers stellen dat de lichaamslengte zelf niet van invloed kan zijn, maar vermoeden dat groeihormonen de schuldigen zijn. Enerzijds maken mensen die groter zijn meer cellen aan, zodat dus ook meer cellen kunnen muteren en uitgroeien tot een tumor. Anderzijds kan ook de snelheid van celdeling en omzetting hoger zijn bij langere mensen, wat de kans op kanker verhoogt. De onderzoekers benadrukken dat lange mensen niet meteen ongerust moeten zijn. De meeste mensen zijn immers niet veel langer dan gemiddeld en hun lengte zal slechts een klein effect hebben op hun individuele kans om kanker te krijgen. (KVDA)