Kankercellen trekken gezonde lichaamscellen mee in het bad van woekering

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Kankercellen gebruiken boodschappertjes om andere cellen kankerverwekkend te maken.

Celdeling is een basisaspect van het leven. In ons lichaam vermenigvuldigen cellen zich voortdurend. Veel van die activiteit heeft te maken met herstellingswerken. Huidcellen, bijvoorbeeld, gaan maar een maandje mee en moeten dan vervangen worden. Het proces wordt in de wetenschap intensief bestudeerd, onder meer omdat celdeling een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van kanker.

Bioloog Mathieu Bollen van het Laboratorium voor Biosignalering & Therapeutica van de KU Leuven meldt met een aantal collega’s in Molecular Cell dat cellen bij hun delingsproces een timer inzetten: ze hebben maximaal een halfuurtje om hun erfelijk materiaal te verdelen over de twee kernen van de dochtercellen. De timer bestaat uit een fosfaatgroep die op een specifiek eiwit geplaatst wordt en na een halfuur weer wordt verwijderd.

Ingrijpen op de timer kan nuttig zijn voor de behandeling van kanker, want een gezwel is het resultaat van woekerende cellen. Verhinderen dat een timer wordt uitgeschakeld zou het ongebreidelde celdelingsproces lam kunnen leggen.

Geneticus Guido David van de KU Leuven en zijn collega’s beschrijven in Proceedings of the National Academy of Sciences het proces waarmee kankercellen gezonde cellen voor hun kar spannen. Kleine deeltjes fungeren daarbij als boodschapper tussen cellen. De boodschappers zijn het resultaat van genetische activiteit die ontrafeld kon worden. Davids collega Peter Van Loo maakte deel uit van een team dat in Nature Communications 27 nieuwe genen beschreef die de groei van tumoren afremmen. Het hoeft geen betoog dat nagegaan wordt of ze als antikankermiddelen kunnen fungeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content