Kan chocolade je echt slimmer maken? (En slanker? En gezonder?)

© iStock

Uit een nieuwe studie zou blijken dat chocolade je slimmer maakt. Het is niet het eerste onderzoek dat een heilzame werking aan het zwarte goud toeschrijft. Maar niets is wat het lijkt, zo concludeert The Guardian.

Als er iets is waar mensen nog meer van houden dan van chocolade, dan is het wetenschappelijk onderzoek dat beweert dat chocolade goed voor je is. Recent vond een studie nog maar eens een link tussen het eten van chocolade en een gezondheidsvoordeel, deze keer een verbeterde werking van de cognitieve functies. Moeten we wel aandacht schenken aan deze zogenoemde ‘heilzame’ wonderen van chocolade, als je bedenkt hoeveel suiker en vet de meeste chocolade bevat, zo vraagt de Britse krant The Guardian zich af. De krant bekeek enkele recente studies van naderbij.

‘Chocolade maakt je slimmer’

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die minstens één keer per week chocolade eten, beter scoorden op cognitieve testen. Flavanol, een stofje dat in chocolade zit, vergroot immers de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor ze beter kunnen functioneren. De studie is gebaseerd op een algemeen gezondheidsonderzoek van zowat 1.000 mensen in de staat New York die sinds de jaren 70 werden gevolgd (tussen 2001 en 2006 specifiek voor wat hun chocolade-inname betreft). Toch dient er een kanttekening bij het onderzoek geplaatst te worden. Een van de onderzoekers geeft zelf immers toe dat het onmogelijk is om de causaliteit te bepalen. Met andere woorden: is het omdat slimme mensen meer chocolade eten of omdat chocolade je net slimmer maakt?

‘Chocolade maakt je slanker’

Dit onderzoek was te mooi om waar te zijn en bleek uiteindelijk ook een hoax. Het ging om opgezet spel van de Amerikaanse wetenschapsjournalist John Bohannon die wou testen hoe goedgelovig de media wel zijn met betrekking tot pseudowetenschappelijk onderzoek. De foute studie werd door verschillende kranten en tijdschriften opgepikt.

‘Chocolade verlaagt risico op hartaanvallen en beroertes’

Er zijn nogal wat onderzoeken die dit beweren, waarvan sommige er ook erg geloofwaardig uitzien, zoals een analyse uit 2012 van maar liefst 37.103 Zweedse mannen die aantoonde dat de hoeveelheid beroertes 17 procent lager was bij chocoladeverslaafde mannen van middelbare en oudere leeftijd. Toch zijn de resultaten statistisch gezien niet significant genoeg, vindt The Guardian. Bovendien doet het eten van veel chocolade het risico op overgewicht stijgen.

‘Chocolade verbetert de fitheid’

Amerikaans onderzoek beweert dat chocolade mogelijk bijdraagt tot betere fysieke prestaties. Tot je het onderzoek wat meer in detail bekijkt. De studie gaat in werkelijkheid eigenlijk over een stofje in chocolade, epicatechine, en het effect daarvan op muizen. Epicatechin verhoogde de loopprestaties van de muizen aanzienlijk, maar of dit ook voor mensen het geval is, is niet bekend. En dan nog zou je zo’n kleine dosis ervan nodig hebben dat je amper een half blokje chocolade zou mogen eten. Eet je meer, dan kan dat weleens het omgekeerde effect hebben. Het moet natuurlijk ook pure chocolade zijn. Epicatechine wordt immers vernietigd door het productieproces van melkchocolade. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content