Bij een analyse van ultraviolette opnames die de Hubble-Ruimtetelescoop heeft gemaakt, hebben planeetwetenschappers ontdekt dat het zuidelijk halfrond van Europa op twee plaatsen een overschot aan waterstof en zuurstof vertoont.

De meest voor de hand liggen interpretatie is dat het hierbij gaat om een tweetal pluimen van waterdamp van ongeveer 200 kilometer hoog, zchrijft het wetenschappelijke blad New Scientist. Zo'n pluim kan tot 3.000 kilo water per seconde de ruimte inspuiten.

Mogelijk leven op Europa

Als het inderdaad om waterdamp gaat, kan dit betekenen dat het water van de "ondergrondse" oceaan van Europa op sommige plekken relatief gemakkelijk aan de oppervlakte kan komen.

Europa is de op drie na grootste maan van Jupiter. Het hemellichaam is bedekt met een tientallen kilometers dikke ijskorst. Daaronder bevindt zich waarschijnlijk een oceaan van water die vloeibaar blijft dankzij de warmte die vrijkomt bij de getijwerking van Jupiter.

Het is mogelijk dat er op Europa leven kan gedijen, merkt de New Scientist op. (Belga/TE)

Bij een analyse van ultraviolette opnames die de Hubble-Ruimtetelescoop heeft gemaakt, hebben planeetwetenschappers ontdekt dat het zuidelijk halfrond van Europa op twee plaatsen een overschot aan waterstof en zuurstof vertoont. De meest voor de hand liggen interpretatie is dat het hierbij gaat om een tweetal pluimen van waterdamp van ongeveer 200 kilometer hoog, zchrijft het wetenschappelijke blad New Scientist. Zo'n pluim kan tot 3.000 kilo water per seconde de ruimte inspuiten.Als het inderdaad om waterdamp gaat, kan dit betekenen dat het water van de "ondergrondse" oceaan van Europa op sommige plekken relatief gemakkelijk aan de oppervlakte kan komen. Europa is de op drie na grootste maan van Jupiter. Het hemellichaam is bedekt met een tientallen kilometers dikke ijskorst. Daaronder bevindt zich waarschijnlijk een oceaan van water die vloeibaar blijft dankzij de warmte die vrijkomt bij de getijwerking van Jupiter. Het is mogelijk dat er op Europa leven kan gedijen, merkt de New Scientist op. (Belga/TE)