Na drie maanden is Jupiter terug opgedoken van achter de zon. Maar onderweg is de grootste planeet van ons zonnestelsel op mysterieuze wijze een band verloren.

Op recente foto's van de planeet, gemaakt door amateurastronoom Anthony Wesley, is de zuidelijke equatoriale band nergens meer te bespeuren. Nochtans was de donkerrode streep drie maanden geleden nog zichtbaar in de zuidelijke hemisfeer, net als de band in de noordelijke hemisfeer.

Het is niet de eerste keer dat dit fenomeen zich voordoet. In 1973 en in de jaren '90 verdween de band al eens op mysterieuze wijze om daarna terug te komen. Volgens wetenschappers doet het verdwijningtrucje zich om de tien of vijftien jaar voor.

Raadsel

Waarom de band af en toe in rook blijkt op te gaan, is vooralsnog een raadsel. Opvallend is wel dat de gebeurtenis zich steeds voordoet als er witte wolken in de zuidelijke hemisfeer van Jupiter hangen.

De meest waarschijnlijke verklaring volgens amateurastronoom Wesley is de link met stormactiviteiten die aan de verandering voorafgingen. Wanneer de band terug zal verschijnen, is net als het hele fenomeen, onbekend.

Na drie maanden is Jupiter terug opgedoken van achter de zon. Maar onderweg is de grootste planeet van ons zonnestelsel op mysterieuze wijze een band verloren. Op recente foto's van de planeet, gemaakt door amateurastronoom Anthony Wesley, is de zuidelijke equatoriale band nergens meer te bespeuren. Nochtans was de donkerrode streep drie maanden geleden nog zichtbaar in de zuidelijke hemisfeer, net als de band in de noordelijke hemisfeer. Het is niet de eerste keer dat dit fenomeen zich voordoet. In 1973 en in de jaren '90 verdween de band al eens op mysterieuze wijze om daarna terug te komen. Volgens wetenschappers doet het verdwijningtrucje zich om de tien of vijftien jaar voor.Raadsel Waarom de band af en toe in rook blijkt op te gaan, is vooralsnog een raadsel. Opvallend is wel dat de gebeurtenis zich steeds voordoet als er witte wolken in de zuidelijke hemisfeer van Jupiter hangen. De meest waarschijnlijke verklaring volgens amateurastronoom Wesley is de link met stormactiviteiten die aan de verandering voorafgingen. Wanneer de band terug zal verschijnen, is net als het hele fenomeen, onbekend.