De lancering gebeurde zonder problemen. De eerste trap van de raket werd zonder incidenten losgekoppeld ongeveer drie minuten na de lancering. De tweede trap van de raket moest de Israëlische sonde in een baan rond de aarde brengen na 33 minuten.

De sonde, die naam 'Beresheet' kreeg (Hebreeuws voor 'Genesis'), is ontwikkeld door een privébedrijf, SpaceIL. De maanlanding staat gepland binnen zeven weken, op 11 april.

Primeur

Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een privésonde op de maan zou landen.

Eerder slaagden de Verenigde Staten, Rusland en China al in een succesvolle maanlanding, maar dat waren projecten van hun nationale ruimtevaartorganisaties.

Volgens ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen betekent dit een nieuw tijdperk. 'Het is tijd voor een permanent bemande basis op de Maan. Die kan je zien als een nieuw onderzoekslaboratorium zoals op Antarctica,' schrijft ze in een opinie voor Knack.

De lancering gebeurde zonder problemen. De eerste trap van de raket werd zonder incidenten losgekoppeld ongeveer drie minuten na de lancering. De tweede trap van de raket moest de Israëlische sonde in een baan rond de aarde brengen na 33 minuten. De sonde, die naam 'Beresheet' kreeg (Hebreeuws voor 'Genesis'), is ontwikkeld door een privébedrijf, SpaceIL. De maanlanding staat gepland binnen zeven weken, op 11 april.Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een privésonde op de maan zou landen. Eerder slaagden de Verenigde Staten, Rusland en China al in een succesvolle maanlanding, maar dat waren projecten van hun nationale ruimtevaartorganisaties.Volgens ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen betekent dit een nieuw tijdperk. 'Het is tijd voor een permanent bemande basis op de Maan. Die kan je zien als een nieuw onderzoekslaboratorium zoals op Antarctica,' schrijft ze in een opinie voor Knack.