In de meest elementaire theorieën over de aard van alle bestaan worden de vreemdste vragen gesteld. Zoals: is zwaartekracht linkshandig?

Om een antwoord op deze prangende kwestie te vinden moeten wetenschappers inzicht krijgen in de ware aard van deeltjes die ze nog nooit gezien hebben: de gravitonen die de zwaartekracht dragen, naar analogie met de fotonen die voor licht zorgen. Gravitonen zouden in een links- én een rechtshandige versie komen, in functie van de kwestie of hun eigen draairichting al dan niet parallel loopt met de richting waarin ze bewegen.

In de klassieke relativiteitstheorie maakt het niet uit of zo'n deeltje links- of rechtshandig is, maar op het niveau van de kwantumtheorie zou het wel een rol spelen. Van neutrino's, bijvoorbeeld, is bekend dat vooral de linkshandige variant onder invloed van natuurkrachten staat. Een theoretisch model, kwantumzwaartekracht geheten, postuleert ook de nadruk op linkshandigheid bij gravitonen.

Wetenschappers beweren nu in het vakblad Physical Review Letters dat het mogelijk moet zijn om uit de kosmische achtergrondstraling van het heelal waarnemingen te puren die een antwoord op de vraag geven. Het is echter wachten tot 2013 voor een nieuwe ruimtetelescoop de observaties die daarvoor nodig zijn, zal kunnen leveren. (DD)

In de meest elementaire theorieën over de aard van alle bestaan worden de vreemdste vragen gesteld. Zoals: is zwaartekracht linkshandig? Om een antwoord op deze prangende kwestie te vinden moeten wetenschappers inzicht krijgen in de ware aard van deeltjes die ze nog nooit gezien hebben: de gravitonen die de zwaartekracht dragen, naar analogie met de fotonen die voor licht zorgen. Gravitonen zouden in een links- én een rechtshandige versie komen, in functie van de kwestie of hun eigen draairichting al dan niet parallel loopt met de richting waarin ze bewegen. In de klassieke relativiteitstheorie maakt het niet uit of zo'n deeltje links- of rechtshandig is, maar op het niveau van de kwantumtheorie zou het wel een rol spelen. Van neutrino's, bijvoorbeeld, is bekend dat vooral de linkshandige variant onder invloed van natuurkrachten staat. Een theoretisch model, kwantumzwaartekracht geheten, postuleert ook de nadruk op linkshandigheid bij gravitonen. Wetenschappers beweren nu in het vakblad Physical Review Letters dat het mogelijk moet zijn om uit de kosmische achtergrondstraling van het heelal waarnemingen te puren die een antwoord op de vraag geven. Het is echter wachten tot 2013 voor een nieuwe ruimtetelescoop de observaties die daarvoor nodig zijn, zal kunnen leveren. (DD)