De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA plant in 2021 een ambitieuze missie waarbij een sonde een bezoek zal brengen aan een asteroïde. Via een robotarm wil de NASA een groot rotsblok van de asteroïde plukken en in een baan rond de maan brengen. Tijdens dat proces wil wil de NASA een grondige studie van de asteroïde doen. Ze wil onder meer mogelijke afwijkingstechnieken onderzoeken die op een dag noodzakelijk kunnen zijn om de Aarde te behoeden voor een potentieel vernietigende inslag.

De sonde zal met een robotarm het stuk rots gecontrolleerd oppikken en vervolgens bestuderen hoe we asteroïden in de toekomst in een andere baan kunnen duwen. , NASA
De sonde zal met een robotarm het stuk rots gecontrolleerd oppikken en vervolgens bestuderen hoe we asteroïden in de toekomst in een andere baan kunnen duwen. © NASA

De ruimtevaartorganisatie heeft in het Goddard Space Flight Center in Maryland nu een eerste test uitgevoerd met een prototype van de robotarm en een nagemaakte versie van een 2 tot 4 meter breed rotsblok van een asteroïde. Voorlopig werd 2008 EV5 als referentieasteroïde gebruikt. Pas in 2020 zal de uiteindelijke asteroïde worden uitgekozen die het doel van de missie zal zijn. Momenteel zijn er drie kandidaten in de running: Bennu, 2008 EV5 en Itokawa.

Een prototype van de robotarm werd voor een eerste keer getest op een nagemaakt rotsblok. , NASA
Een prototype van de robotarm werd voor een eerste keer getest op een nagemaakt rotsblok. © NASA
De ruimtesonde zal het oppervlak van de asteroïde afspeuren op zoek naar een rostblok van 2 tot 4 meter breed. , NASA
De ruimtesonde zal het oppervlak van de asteroïde afspeuren op zoek naar een rostblok van 2 tot 4 meter breed. © NASA
Het weghalen van het rotsblok is een uiterst delicate operatie en dient goed voorbereid te worden. , NASA
Het weghalen van het rotsblok is een uiterst delicate operatie en dient goed voorbereid te worden. © NASA

Nadat het rotsblok, dat aan zijn sonde vastgehecht zal blijven, in een baan rond de maan is gebracht - een proces dat zo'n zes jaar lang zal duren vanwege de uitvoerige onderzoeken die moeten worden uitgevoerd - start het tweede, bemande deel van de missie waarbij het nieuwe ruimteschip Orion en de eveneens nieuwe lanceerraket Space Launch System (SLS) zullen worden ingezet. Twee astronauten zullen met de Orion aan het rotsblok kunnen docken en stalen nemen om terug mee naar de Aarde te brengen.

Twee astronauten zullen tijdens een ruimtewandeling handmatig stalen nemen van de asteroïde. , NASA
Twee astronauten zullen tijdens een ruimtewandeling handmatig stalen nemen van de asteroïde. © NASA

De Asteroid Redirect Mission (ARM) zou zo'n 1,4 miljard dollar kosten, exclusief lanceerkosten en is voorzien voor december 2021.

Bij ARM gaat het vooral om de bescherming van de Aarde. Een andere asteroïdemissie, die meer wetenschappelijk is, vertrok onlangs vanop Cape Canaveral in Florida naar asteroïde Bennu om daar stalen af te nemen en terug te brengen naar de Aarde. De OSIRIS-Rex-missie moet Bennu bereiken in augustus 2018 en zou in 2020 met een robotarm een staal tussen 60 gram en twee kilogram moeten kunnen nemen, om in 2023 terug te keren naar de Aarde. De missie zal wetenschappers helpen de impact die asteroïden hebben op de Aarde beter te begrijpen. Daarnaast zullen ze ook meer te weten komen over de geschiedenis van Bennu. (TE)

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA plant in 2021 een ambitieuze missie waarbij een sonde een bezoek zal brengen aan een asteroïde. Via een robotarm wil de NASA een groot rotsblok van de asteroïde plukken en in een baan rond de maan brengen. Tijdens dat proces wil wil de NASA een grondige studie van de asteroïde doen. Ze wil onder meer mogelijke afwijkingstechnieken onderzoeken die op een dag noodzakelijk kunnen zijn om de Aarde te behoeden voor een potentieel vernietigende inslag. De ruimtevaartorganisatie heeft in het Goddard Space Flight Center in Maryland nu een eerste test uitgevoerd met een prototype van de robotarm en een nagemaakte versie van een 2 tot 4 meter breed rotsblok van een asteroïde. Voorlopig werd 2008 EV5 als referentieasteroïde gebruikt. Pas in 2020 zal de uiteindelijke asteroïde worden uitgekozen die het doel van de missie zal zijn. Momenteel zijn er drie kandidaten in de running: Bennu, 2008 EV5 en Itokawa.Nadat het rotsblok, dat aan zijn sonde vastgehecht zal blijven, in een baan rond de maan is gebracht - een proces dat zo'n zes jaar lang zal duren vanwege de uitvoerige onderzoeken die moeten worden uitgevoerd - start het tweede, bemande deel van de missie waarbij het nieuwe ruimteschip Orion en de eveneens nieuwe lanceerraket Space Launch System (SLS) zullen worden ingezet. Twee astronauten zullen met de Orion aan het rotsblok kunnen docken en stalen nemen om terug mee naar de Aarde te brengen. De Asteroid Redirect Mission (ARM) zou zo'n 1,4 miljard dollar kosten, exclusief lanceerkosten en is voorzien voor december 2021. Bij ARM gaat het vooral om de bescherming van de Aarde. Een andere asteroïdemissie, die meer wetenschappelijk is, vertrok onlangs vanop Cape Canaveral in Florida naar asteroïde Bennu om daar stalen af te nemen en terug te brengen naar de Aarde. De OSIRIS-Rex-missie moet Bennu bereiken in augustus 2018 en zou in 2020 met een robotarm een staal tussen 60 gram en twee kilogram moeten kunnen nemen, om in 2023 terug te keren naar de Aarde. De missie zal wetenschappers helpen de impact die asteroïden hebben op de Aarde beter te begrijpen. Daarnaast zullen ze ook meer te weten komen over de geschiedenis van Bennu. (TE)