Het is de bedoeling dat het terracottaleger van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, in 2014 wordt tentoongesteld in Ieper. De expositie zou dan samenvallen met de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

De initiatiefnemers zien deze tentoonstelling als een eerbetoon aan de 140.000 Chinese sjouwers die in onze contreien mee het puin van de Grote Oorlog ruimden en onze doden begroeven, een pagina uit onze geschiedenis die weinig bekend is. Het beeld van de sjofele kruiers wordt vervangen door een beeld van pracht en praal, van een China dat 3000 jaar geleden zoveel verder stond dan wij. De krijgers in terracotta die keizer Qin Shi Huangdi mee in het graf nam, vormen de link met de bij ons gesneuvelde soldaten.

De tentoonstelling in Ieper zou het eerste privéproject zijn waarbij het terracottaleger wordt tentoongesteld. Verschillende kunstwerken die China nooit eerder verlaten hebben, zullen te zien zijn in het Egliseum in Ieper. Het project werd reeds positief geëvalueerd door de Chinese overheid.

Er worden duizenden bezoekers verwacht uit eigen land, maar ook uit Frankrijk en de rest van de wereld. De gouverneur van West-Vlaanderen en de burgemeester van Ieper steunen het project. De initiatiefnemers hopen tegen december voldoende sponsorgeld te verzamelen om het project te kunnen realiseren.

Het is niet de eerste keer dat het terracottaleger in België te bezichtigen is. In 2008 werden al veertien beelden tentoongesteld in de Minderbroederskerk inMaaseik.

Het is de bedoeling dat het terracottaleger van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, in 2014 wordt tentoongesteld in Ieper. De expositie zou dan samenvallen met de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De initiatiefnemers zien deze tentoonstelling als een eerbetoon aan de 140.000 Chinese sjouwers die in onze contreien mee het puin van de Grote Oorlog ruimden en onze doden begroeven, een pagina uit onze geschiedenis die weinig bekend is. Het beeld van de sjofele kruiers wordt vervangen door een beeld van pracht en praal, van een China dat 3000 jaar geleden zoveel verder stond dan wij. De krijgers in terracotta die keizer Qin Shi Huangdi mee in het graf nam, vormen de link met de bij ons gesneuvelde soldaten. De tentoonstelling in Ieper zou het eerste privéproject zijn waarbij het terracottaleger wordt tentoongesteld. Verschillende kunstwerken die China nooit eerder verlaten hebben, zullen te zien zijn in het Egliseum in Ieper. Het project werd reeds positief geëvalueerd door de Chinese overheid. Er worden duizenden bezoekers verwacht uit eigen land, maar ook uit Frankrijk en de rest van de wereld. De gouverneur van West-Vlaanderen en de burgemeester van Ieper steunen het project. De initiatiefnemers hopen tegen december voldoende sponsorgeld te verzamelen om het project te kunnen realiseren. Het is niet de eerste keer dat het terracottaleger in België te bezichtigen is. In 2008 werden al veertien beelden tentoongesteld in de Minderbroederskerk inMaaseik.