Je hoort soms wel eens klachten over het verdwijnen van de romantiek als gevolg van de opmars van digitale technologieën. Smsjes en e-mails hebben niet dezelfde idyllische kracht als de handgeschreven en al dan niet geparfumeerde liefdesbrief van vroeger.

Maar onderzoekers uit de generatie die groot geworden is met digitale communicatie verzetten zich tegen dit beeld van een romantiekarm bestaan. Ze hebben digitale Lovers Boxes gecreëerd, die romantische berichtjes een frivolere kant moeten geven.

Het concept wordt toegelicht in de ernstige International Journal of Human-Computer Studies. De digitale kastjes zijn gemodelleerd op klassieke houtpatronen, zoals berk en kers. Bij het openen van de box, waarvoor je een sleutel nodig hebt, zie je een scherm, waarop een videoboodschap verschijnt. Het geheel, het uitzicht en de handelingen, zou de romantiek uit de oude tijd moeten stimuleren. Het wordt verkocht als een kruising tussen een interactief verhaal en een juwelenkistje.

Omdat het maken van zo'n liefdesbox wat tijd vergt, net als het met de hand schrijven van een brief, illustreer je dat je bezig bent met je relatie. Want, zeggen de ontwerpers, een deel van de romantiek schuilt uiteraard in de reflecties die je maakt als je zo'n boodschap creëert.

Als het dan nog niet goed is, zal het niet aan de beperkingen van de digitale technologie liggen. (DD)

Je hoort soms wel eens klachten over het verdwijnen van de romantiek als gevolg van de opmars van digitale technologieën. Smsjes en e-mails hebben niet dezelfde idyllische kracht als de handgeschreven en al dan niet geparfumeerde liefdesbrief van vroeger. Maar onderzoekers uit de generatie die groot geworden is met digitale communicatie verzetten zich tegen dit beeld van een romantiekarm bestaan. Ze hebben digitale Lovers Boxes gecreëerd, die romantische berichtjes een frivolere kant moeten geven. Het concept wordt toegelicht in de ernstige International Journal of Human-Computer Studies. De digitale kastjes zijn gemodelleerd op klassieke houtpatronen, zoals berk en kers. Bij het openen van de box, waarvoor je een sleutel nodig hebt, zie je een scherm, waarop een videoboodschap verschijnt. Het geheel, het uitzicht en de handelingen, zou de romantiek uit de oude tijd moeten stimuleren. Het wordt verkocht als een kruising tussen een interactief verhaal en een juwelenkistje. Omdat het maken van zo'n liefdesbox wat tijd vergt, net als het met de hand schrijven van een brief, illustreer je dat je bezig bent met je relatie. Want, zeggen de ontwerpers, een deel van de romantiek schuilt uiteraard in de reflecties die je maakt als je zo'n boodschap creëert. Als het dan nog niet goed is, zal het niet aan de beperkingen van de digitale technologie liggen. (DD)