Chili con carne, pittige curry met harissa,… het is geen toeval dat culturen in warme klimaten liever kruidige maaltijden op het menu zetten dan verfrissende meloenen of ijsjes.
Het lijkt contradictorisch, maar pikante maaltijden zijn een uitstekende manier om af te koelen. Pepers bevatten capsaïcine, die de warmte- en pijnreceptoren stimuleren. Omdat die receptoren normaal gezien op hitte reageren, denken de hersenen dat je lichaam warmer is dan het werkelijk is. Door die nephitte ga je zweten, en dat is een welgekomen verfrissing voor het lichaam.
Hetzelfde mechanisme geldt voor hete dranken. Een kopje warme thee of koffie activeert sensoren in de mond en het bovenste verteringsstelsel die het brein stimuleren om het lichaam meer te laten zweten en sneller het koelmechanisme te activeren. Belangrijk detail, het zweet moet wel de kans krijgen om te verdampen. Een kopje hete muntthee heeft in een tropisch regenwoud geen verkoelend effect.
Werken koude dranken dan niet verfrissend? Eventjes wel. Als je een drank nuttigt die kouder is dan het lichaam, zal de warmte overgedragen worden in het water, maar dat zorgt slechts voor een tijdelijk verkoelend effect. Bovendien is het volume van de koude vloeistof relatief klein in vergelijking met alle vloeistof in het lichaam.
Koud of warm – het belangrijkste is dat u drinkt. Want drinken geeft het nodige materiaal om zweet te produceren.
Factcheck: er is een verband tussen pikante voeding en overlevingskans, maar met veel nuance