Hoe groener de zee, hoe meer stormen

© Science Photo Library

De hoeveelheid plankton beïnvloedt de kans op cyclonen.

De kleur van zeewater zegt veel over zijn kwaliteiten. Wat wij prachtig blauw vinden, staat meestal symbool voor relatief weinig leven in het water. Hoe meer leven, hoe groenachtiger het water wordt. De kleur wordt grotendeels bepaald door het plantaardig plankton (fytoplankton): minuscuulkleine plantjes die als de basis van de mariene voedselketen kunnen worden beschouwd.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de kleur van het zeewater, vanuit de ruimte geëvalueerd, nuttig zou kunnen zijn in het bepalen van de kans op cyclonen. In het vakblad Geophysical Research Letters schrijven ze dat mooi blauw water in een zone van de Stille Oceaan die bekend is voor het ontstaan van orkanen, het aantal orkaandagen met 70 procent terugdrong. Lichtgroen, met een fytoplanktongehalte dat de helft is van wat er op de grote dagen wordt waargenomen, houdt een reductie van 35 procent in.

Hoe groener, hoe meer zwarestormdagen.

De logica achter de vaststelling is dat zonnestralen in helder (dus planktonarm) water tot bijna honderd meter diep kunnen doordringen, terwijl ze in zones of periodes met veel plankton zelden dieper dan tien meter zullen raken.

Warmer oppervlaktewater verhoogt de kans op de vorming van krachtige cyclonen.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content