Luca Parmitano verdronk op 16 juli bijna in zijn helm tijdens een ruimtewandeling samen met zijn Amerikaanse collega Chris Cassidy aan de rand van het internationaal ruimtestation ISS. Een maand na deze op een haar na fatale routineklus doet hij zijn verhaal op zijn blog.

Het was nog maar de tweede ruimtewandeling voor de 36-jarige Italiaan. Toen er in zijn helm plots water verscheen, kon hij niet meer zien waar zich de ingang van het ruimtestation bevond. Hij probeerde zijn wandelpartner en de vluchtleiding te contacteren, maar niemand kon hem horen. 'Ik ben alleen. Ik denk panisch aan een plan. Het is essentieel dat ik zo snel mogelijk naar binnen kom', herinnert hij zich het bange moment op zijn blog.

Parmitano beseft dat Cassidy, die via een andere route terug naar binnen zal gaan, mogelijk tot bij hem zal komen. 'Maar hoeveel tijd heb ik nog? Ik kan het onmogelijk weten.'

Gat in ruimtepak

Op dat moment denkt Parmitano aan zijn veiligheidskabel waarmee hij zichzelf richting het station trekt. Op de terugweg bedenkt hij wat hij zou doen als het water zijn mond bereikt. Het enige waar ik kon aan denken, zegt hij, was om het veiligheidsventiel van de helm te openen en wat van het water weg te laten vloeien. 'Maar een 'gat' maken in mijn ruimtepak, is echt wel het laatste redmiddel', schrijft hij.

Parmitano beschrijft hoe het een eeuwigheid leek tot hij het luik van het ruimtestation door 'een gordijn van water voor mijn ogen' opmerkte. Cassidy was net achter hem. 'Het water vloeit nu in mijn oren en ik ben volledig afgesneden', aldus de Italiaan.

Filosofisch

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontdekte dat het water van zijn rugzak kwam, waar Parmitano zijn drinkwater bewaarde. Hoe dat precies is kunnen gebeuren is nog niet achterhaald. Het onderzoek is nog bezig. Ondertussen heeft de NASA alle ruimtewandelingen afgeblazen.

Parmitano keert in november terug naar de Aarde. Ondertussen filosofeert hij op zijn blog: 'De ruimte is hard en ruig en wij zijn verkenners, geen kolonisten. De kennis van onze ingenieurs en de technologie die ons omringd, doen de dingen eenvoudig lijken maar dat zijn ze niet. En misschien vergeten we dat soms', zo besluit Parmitano. (TE)

Luca Parmitano verdronk op 16 juli bijna in zijn helm tijdens een ruimtewandeling samen met zijn Amerikaanse collega Chris Cassidy aan de rand van het internationaal ruimtestation ISS. Een maand na deze op een haar na fatale routineklus doet hij zijn verhaal op zijn blog. Het was nog maar de tweede ruimtewandeling voor de 36-jarige Italiaan. Toen er in zijn helm plots water verscheen, kon hij niet meer zien waar zich de ingang van het ruimtestation bevond. Hij probeerde zijn wandelpartner en de vluchtleiding te contacteren, maar niemand kon hem horen. 'Ik ben alleen. Ik denk panisch aan een plan. Het is essentieel dat ik zo snel mogelijk naar binnen kom', herinnert hij zich het bange moment op zijn blog. Parmitano beseft dat Cassidy, die via een andere route terug naar binnen zal gaan, mogelijk tot bij hem zal komen. 'Maar hoeveel tijd heb ik nog? Ik kan het onmogelijk weten.' Gat in ruimtepak Op dat moment denkt Parmitano aan zijn veiligheidskabel waarmee hij zichzelf richting het station trekt. Op de terugweg bedenkt hij wat hij zou doen als het water zijn mond bereikt. Het enige waar ik kon aan denken, zegt hij, was om het veiligheidsventiel van de helm te openen en wat van het water weg te laten vloeien. 'Maar een 'gat' maken in mijn ruimtepak, is echt wel het laatste redmiddel', schrijft hij. Parmitano beschrijft hoe het een eeuwigheid leek tot hij het luik van het ruimtestation door 'een gordijn van water voor mijn ogen' opmerkte. Cassidy was net achter hem. 'Het water vloeit nu in mijn oren en ik ben volledig afgesneden', aldus de Italiaan. Filosofisch De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontdekte dat het water van zijn rugzak kwam, waar Parmitano zijn drinkwater bewaarde. Hoe dat precies is kunnen gebeuren is nog niet achterhaald. Het onderzoek is nog bezig. Ondertussen heeft de NASA alle ruimtewandelingen afgeblazen. Parmitano keert in november terug naar de Aarde. Ondertussen filosofeert hij op zijn blog: 'De ruimte is hard en ruig en wij zijn verkenners, geen kolonisten. De kennis van onze ingenieurs en de technologie die ons omringd, doen de dingen eenvoudig lijken maar dat zijn ze niet. En misschien vergeten we dat soms', zo besluit Parmitano. (TE)