Het Papageno-effect: suïcidepreventie met Mozart

© iStock

Verhalen van mensen die worstelden met zelfmoordgedachten kunnen anderen helpen.

De operafiguur Papageno uit De toverfluit van Mozart denkt dat hij zijn geliefde Papagena kwijt is, maar wordt er door drie jongens van weerhouden om zelfmoord te plegen. De wetenschappelijke literatuur rond zelfmoord heeft een Papageno-effect: getuigenissen van mensen die ooit zelfmoord probeerden te plegen, maar nadien hun leven opnieuw in handen namen, kunnen een gunstig effect hebben in het ontraden van anderen om zelfmoord te plegen.

Het effect is nu bewezen in een diepgaande studie, gepubliceerd in Journal of Clinical Psychology. Een van de auteurs is Sebastian Scherr, expert massacommunicatie aan de KU Leuven.

Hoe er over zelfmoord gerapporteerd wordt, is van cruciaal belang om te vermijden dat je mensen stimuleert om het ook te proberen. Sensationele berichten in de media kunnen kopieergedrag in de hand werken. Maar het is nu onomstotelijk aangetoond dat berichten die dieper ingaan op manieren om negatieve gedachten aan te pakken een gunstig effect hebben: ze kunnen mensen met zelfmoordneigingen ertoe aanzetten om het anders aan te pakken.

Zelfs een expert die nooit zelf met zelfmoordgedachten heeft rondgelopen, kan de optie invullen van een weg terug richting leven.

Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht op het telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content