Wereldwijd zijn er dankzij een door hem ontwikkelde techniek al meer dan vier miljoen kinderen geboren. Dan mag je al van een levenswerk spreken. Maar dokter Paul Devroey is niet trots. Dat ligt naar eigen zeggen niet in zijn aard. 'Blij ben ik wel', zegt hij. 'Dat we zo veel onvruchtbare koppels hebben kunnen normaliseren. Want wat willen onvruchtbare vrouwen? Een kind kunnen krijgen zoals iedereen.'

In België kun je zes ivf-pogingen terugbetaald krijgen. Een goede zaak?

Devroey: Zeker. België is een van de enige landen ter wereld dat een goede omkadering voor ivf heeft gemaakt: aan de terugbetaling zijn correcte voorwaarden gekoppeld, zoals een beperking van het aantal embryo's dat mag worden teruggeplaatst. Alleen zou de maximumleeftijd om een vruchtbaarheidsbehandeling terugbetaald te krijgen wel wat verlaagd mogen worden. Vandaag is dat 43 jaar, maar voor mij mag die grens onder de 40 jaar liggen. Want in-vitrofertilisatie zou in de eerste plaats moeten worden gebruikt waarvoor ze is bedoeld: jonge vrouwen en hun mannen aan kinderen helpen. Oudere vrouwen die ivf willen gebruiken om nog zwanger te kunnen worden, zouden uitzonderingen moeten zijn.

Want de potentiële procreatiekracht van een vrouw loopt af tegen de tijd dat ze 35 jaar oud is. Daarna gaat het razendsnel bergaf: ze wordt dan minder snel zwanger en de kans is veel groter dat haar embryo's abnormaal zijn. Als je pas op je veertigste met ivf begint, is de kans op een kind maar 10 procent meer. Maar ondertussen kosten die behandelingen wel handenvol geld aan de samenleving. Daar moeten we toch eens over nadenken in tijden van besparingen. Daarnaast vind ik het zelfs onethisch om na je veertigste nog kinderen te krijgen. Uit een grootschalig Tsjechisch onderzoek is gebleken dat het welbevinden van een kind lager is naarmate het een oudere moeder heeft. (AP)

Het volledige interview met Paul Devroey vindt u deze week in Knack.

Wereldwijd zijn er dankzij een door hem ontwikkelde techniek al meer dan vier miljoen kinderen geboren. Dan mag je al van een levenswerk spreken. Maar dokter Paul Devroey is niet trots. Dat ligt naar eigen zeggen niet in zijn aard. 'Blij ben ik wel', zegt hij. 'Dat we zo veel onvruchtbare koppels hebben kunnen normaliseren. Want wat willen onvruchtbare vrouwen? Een kind kunnen krijgen zoals iedereen.'In België kun je zes ivf-pogingen terugbetaald krijgen. Een goede zaak?Devroey: Zeker. België is een van de enige landen ter wereld dat een goede omkadering voor ivf heeft gemaakt: aan de terugbetaling zijn correcte voorwaarden gekoppeld, zoals een beperking van het aantal embryo's dat mag worden teruggeplaatst. Alleen zou de maximumleeftijd om een vruchtbaarheidsbehandeling terugbetaald te krijgen wel wat verlaagd mogen worden. Vandaag is dat 43 jaar, maar voor mij mag die grens onder de 40 jaar liggen. Want in-vitrofertilisatie zou in de eerste plaats moeten worden gebruikt waarvoor ze is bedoeld: jonge vrouwen en hun mannen aan kinderen helpen. Oudere vrouwen die ivf willen gebruiken om nog zwanger te kunnen worden, zouden uitzonderingen moeten zijn.Want de potentiële procreatiekracht van een vrouw loopt af tegen de tijd dat ze 35 jaar oud is. Daarna gaat het razendsnel bergaf: ze wordt dan minder snel zwanger en de kans is veel groter dat haar embryo's abnormaal zijn. Als je pas op je veertigste met ivf begint, is de kans op een kind maar 10 procent meer. Maar ondertussen kosten die behandelingen wel handenvol geld aan de samenleving. Daar moeten we toch eens over nadenken in tijden van besparingen. Daarnaast vind ik het zelfs onethisch om na je veertigste nog kinderen te krijgen. Uit een grootschalig Tsjechisch onderzoek is gebleken dat het welbevinden van een kind lager is naarmate het een oudere moeder heeft. (AP) Het volledige interview met Paul Devroey vindt u deze week in Knack.