Volgens de Mona Lisa-stichting in het Zwitserse Zürich is de 'Isleworth Mona Lisa' 11 tot 12 jaar jonger dan het bekende 16e eeuwse meesterwerk. Dat blijkt uit een 35 jaar lang durend onderzoek gebaseerd op wiskundige vergelijkingen en historische gegevens.

"Tot dusver heeft nog geen enkele wetenschappelijke methode kunnen aantonen dat het schilderij niet van Leonardo is', zegt kunsthistoricus Stanley Feldman, lid van de stichting en hoofdauteur van het boek 'Mona Lisa: Leonardo's Earlier Version'.

'We hebben ontdekt dat alle elementen van de twee lichamen zich op exact dezelfde plaatsen bevinden. Zo'n exacte nauwkeurigheid kan enkel maar als de werken door een en dezelfde persoon gemaakt zijn.'

Bankkluis
Het schilderij op doek, dat net als de Mona Lisa een jonge vrouw met een enigmatische lach toont, is iets groter en heeft helderdere kleuren dan het bekende meesterwerk op hout in het Louvre-museum in Parijs. De houding, handen, gezichtsuitdrukking en kledij zijn gelijkaardig, enkel het landschap in de achtergrond is verschillend.

De 'Isleworth Mona Lisa' werd in de late jaren 1800 ontdekt in het huis van een Engelse edelman in het zuidwesten van Londen. De voorbije 40 jaar werd het schilderij in een bankkluis in Zwitserland bewaard.

Subtiele details
Toch stellen Lenoardo-experts zich vragen bij de stelling van de Mona Lisa-stichting. Volgens Martin Kemp van de universiteit van Oxford is het betrouwbare primaire bewijsmateriaal niet voldoende om te bewijzen dat er een 'vroeger' portret van Lisa del Giocondo bestaat. 'Het Isleworth-schilderij interpreteert verkeerdelijk subtiele details van het origineel, waaronder de sluier van de vrouw, het haar, de doorschijnende stof van haar jurk, de structuur van de handen'

'Het landschap mist bovendien atmosferische subtiliteiten. Het hoofd kan, net als bij alle andere kopieën, niet die diepe ongrijpbaarheid van het origineel bevatten', aldus Kemp. (TE)

Volgens de Mona Lisa-stichting in het Zwitserse Zürich is de 'Isleworth Mona Lisa' 11 tot 12 jaar jonger dan het bekende 16e eeuwse meesterwerk. Dat blijkt uit een 35 jaar lang durend onderzoek gebaseerd op wiskundige vergelijkingen en historische gegevens. "Tot dusver heeft nog geen enkele wetenschappelijke methode kunnen aantonen dat het schilderij niet van Leonardo is', zegt kunsthistoricus Stanley Feldman, lid van de stichting en hoofdauteur van het boek 'Mona Lisa: Leonardo's Earlier Version'. 'We hebben ontdekt dat alle elementen van de twee lichamen zich op exact dezelfde plaatsen bevinden. Zo'n exacte nauwkeurigheid kan enkel maar als de werken door een en dezelfde persoon gemaakt zijn.'Bankkluis Het schilderij op doek, dat net als de Mona Lisa een jonge vrouw met een enigmatische lach toont, is iets groter en heeft helderdere kleuren dan het bekende meesterwerk op hout in het Louvre-museum in Parijs. De houding, handen, gezichtsuitdrukking en kledij zijn gelijkaardig, enkel het landschap in de achtergrond is verschillend. De 'Isleworth Mona Lisa' werd in de late jaren 1800 ontdekt in het huis van een Engelse edelman in het zuidwesten van Londen. De voorbije 40 jaar werd het schilderij in een bankkluis in Zwitserland bewaard. Subtiele details Toch stellen Lenoardo-experts zich vragen bij de stelling van de Mona Lisa-stichting. Volgens Martin Kemp van de universiteit van Oxford is het betrouwbare primaire bewijsmateriaal niet voldoende om te bewijzen dat er een 'vroeger' portret van Lisa del Giocondo bestaat. 'Het Isleworth-schilderij interpreteert verkeerdelijk subtiele details van het origineel, waaronder de sluier van de vrouw, het haar, de doorschijnende stof van haar jurk, de structuur van de handen' 'Het landschap mist bovendien atmosferische subtiliteiten. Het hoofd kan, net als bij alle andere kopieën, niet die diepe ongrijpbaarheid van het origineel bevatten', aldus Kemp. (TE)