‘Grote hoeveelheden water gevonden op Jupitermaan’

© NASA

Onder de ijskorst van de Jupitermaan Europa zijn grote hoeveelheden water gevonden, zoveel als in de Noord-Amerikaanse Grote Meren.

Vorsers rond Britney Schmidt van de Universiteit van Texas bekeken foto’s die de sonde Galileo tussen 1995 en 2003 van de heldere en mysterieuze maan heeft gemaakt, meer bepaald van twee grote heuvelachtige gebieden, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.

BobbelsHet hemellichaam is bedekt met een dikke ijskorst. Maar die bevat scheuren en vertoont bobbels. Voortbouwend op gelijkaardige geologische verschijnselen op Aarde denken de vorsers die geaccidenteerde terreinen, op een zo koude plek met zo weinig zonlicht, uit te leggen door de aanwezigheid van een zee onder de ijskorst die tien km dik zou zijn. Grote bellen water zouden tot drie km onder het oppervlak komen.

Interacties tussen dit water en het bovenliggende ijs zouden dan het verbrokkelde karakter van het ijsoppervlak kunnen verklaren. Mogelijk zijn er nog vele andere gelijkaardige zeeën in de vlakkere gebieden van Europa.

Mogelijk leven
Indien een toekomstige missie de vondst bevestigt, is dit sprekend. Want water geldt als een conditie voor het leven zoals wij dat kennen. Tekenen van leven hebben de wetenschappers echter niet gevonden. Schmidt en co schatten de kans daarvoor trouwens laag in.

Europa is één van de grootste manen van ons zonnestelsel en de tweede dichtste tot de reuzenplaneet. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content