Grootmoeders keuken floreert in moeilijke tijden

In tijden van crisis grijpen mensen terug naar eten uit het verleden.

Dat blijkt uit onderzoek van historica Anneke Geyzen van de Vrije Universiteit Brussel, die een massa culinaire artikels en recepten, gepubliceerd in drie vrouwenmagazines uit de periode 1945 tot 2000, onder de loep nam.

In de naoorlogse jaren en tijdens politieke impasses stimuleerden de bladen ‘vertrouwde smaken’ en ‘recepten van bij ons’. Die zorgden voor houvast in moeilijke tijden. Ze vertaalden zich als recepten op ‘grootmoeders’ of op ‘Vlaamse’ wijze. In moeilijke tijden werd er veel minder promotie gemaakt voor recepten uit buitenlandse keukens.

Rijstpap
Af en toe kon een link gestimuleerd worden. Gekoppeld aan het ontwaken van het Vlaamse bewustzijn in de jaren 1960 werd een klassieke bereiding van asperges met hardgekookte eieren en peterselie omgedoopt tot ‘asperges op Vlaamse wijze’.

Tegenwoordig zitten we weer in een crisis, dus de kans dat Vlaamse stoverij en rijstpap op grootmoeders wijze aan populariteit zullen winnen, is groot. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content