Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid raadt af om groeten uit een moestuin die onder water liep tijdens de recente watersnood, nog op te eten.

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. De groenten mogen zelfs niet meer worden gecomposteerd, en worden best afgevoerd naar een containerpark.

Vervuild

In vervuild beek- en rivierwater, rioolwater en overstroomde septische putten zitten bacteriën, virussen en micro-organismen. Die blijven achter als het water wegtrekt en kunnen ziekteverwekkend zijn. Hetzelfde water kan chemisch vervuild zijn door bijvoorbeeld overstroomde stookolietanks.

Voor de groentetuin opnieuw in gebruik wordt genomen, worden volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid best ook eerst grondstalen genomen om uit te maken hoe zwaar de eventuele vervuiling is.

Tot slot wordt putwater best niet zomaar gebruikt als drinkwater. De putten moeten worden schoongemaakt, ontsmet en de kwaliteit van het water moet eerst worden geanalyseerd.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid raadt af om groeten uit een moestuin die onder water liep tijdens de recente watersnood, nog op te eten. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. De groenten mogen zelfs niet meer worden gecomposteerd, en worden best afgevoerd naar een containerpark. Vervuild In vervuild beek- en rivierwater, rioolwater en overstroomde septische putten zitten bacteriën, virussen en micro-organismen. Die blijven achter als het water wegtrekt en kunnen ziekteverwekkend zijn. Hetzelfde water kan chemisch vervuild zijn door bijvoorbeeld overstroomde stookolietanks. Voor de groentetuin opnieuw in gebruik wordt genomen, worden volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid best ook eerst grondstalen genomen om uit te maken hoe zwaar de eventuele vervuiling is. Tot slot wordt putwater best niet zomaar gebruikt als drinkwater. De putten moeten worden schoongemaakt, ontsmet en de kwaliteit van het water moet eerst worden geanalyseerd.