Vandaag en morgen zal een tweedelige komeet met een groene coma ons voorbijscheuren. Het gaat om de derde dichtste scheervlucht van een komeet ooit.
Het betreft de in 2000 ontdekte 230 meter brede komeet 252P/LINEAR die ons op een afstand van 5,3 à 5,4 miljoen km zal voorbijrazen. Dat is 14 keer verder dan de afstand tot de maan. De dichtste passage is omstreeks 13.00 uur, maar is in Europa niet zichtbaar.
Er is geen gevaar voor onze planeet. Voor alle duidelijkheid, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vermeldde in zijn persmededeling het woord ‘veilig’ maar liefst vijf keer.
Astronomen kwamen er de voorbije dagen achter dat de “staartster” een kleinere en minder heldere compagnon zou hebben, komeet P/2016 BA14. Die lijkt een fragment van 252P/LINEAR te zijn en zou een dag later nog dichterbij voorbij vliegen. Het gaat om de derde dichtste scheervlucht van een komeet ooit en volgens de NASA is het ook een ‘once in a lifetime’-moment. De komende 150 jaar wordt een dergelijke dichte scheervlucht immers niet meer verwacht.
Mogelijk ontketent de passage van de komeet een kleine meteorenregen. (TE)