Gokken verhoogt hersenactiviteit

© iStock

Online wedden op voetbalwedstrijden verandert onze hersenactiviteit.

Je kunt er niet omheen: constant worden we bestookt met reclame die ons aanzet om online op sportgebeurtenissen te wedden. Zelfs wedden tijdens een wedstrijd is nu mogelijk: wie zal het volgende doelpunt scoren, wie zal de volgende ace slaan?

Psychiater Sarah Herremans (UGent) en haar collega’s rapporteren in het vakblad Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience dat de combinatie van wedden en een voetbalwedstrijd volgen een hogere activiteit in het beloningscentrum van de hersenen uitlokt dan gewoon naar een wedstrijd kijken. Doordat je wedt, worden er veel hersenzones geactiveerd. Om welke zones het gaat, hangt onder meer af van je vertrouwen in de ploeg waarop je hebt ingezet.

Een gen uitschakelen (bij muizen) verhindert een verslaving aan cocaïne

Op een ander niveau tonen neurofysioloog Alban de Kerchove d’Exaerde (ULB) en zijn collega’s aan dat een welbepaald gen bij muizen verslaving aan cocaïne mogelijk maakt. Hun studie verscheen in EMBO Reports. Ze focust op Maged1: als dat gen bij muizen wordt uitgeschakeld, kunnen ze niet langer verslaafd raken aan de drug.

Cocaïne lokt in de hersenen een overaanbod van de prikkeloverdrager dopamine uit. Zonder Maged1 worden muizen compleet ongevoelig voor cocaïne, en wordt de hoeveelheid dopamine in een cruciale zone in de hersenen (de nucleus accumbens) nooit uitzonderlijk hoog. De vraag is nu of dat inzicht kan bijdragen aan de strijd tegen verslavingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content