De glasmakerij gaat terug tot ongeveer vijfduizend jaar geleden.

Oorspronkelijk bestond glas uit een combinatie van een siliciumhoudende grondstof (zoals zand) met plantaardige assen. De assen waren nodig om het smeltpunt van zand te verlagen tot wat de ovens in die tijd aankonden.

Patrick Degryse van het Centrum voor Archeologische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven is gespecialiseerd in de studie van oud glas, en wat daaruit af te leiden valt over de makers en hun ambacht. Hij werkt daarvoor samen met collega's van de Amerikaanse Harvard University. De Harvard Gazette bracht verslag uit van zijn laatste bezoek aan de instelling.

Degryse gebruikt onder meer isotopenanalyse om de moleculaire samenstelling te onderzoeken van het basismateriaal van glazen voorwerpen uit de historische stad Nuzi in wat nu Irak is. Het glas bleek afkomstig uit zowel Mesopotamië als Egypte, en werd druk verhandeld, hoewel er geen uitwisseling was tussen beide glasproducerende regio's.

Glas werd aanvankelijk geplooid rond een model. Glas blazen ontstond pas tweeduizend jaar geleden. (DD)

De glasmakerij gaat terug tot ongeveer vijfduizend jaar geleden. Oorspronkelijk bestond glas uit een combinatie van een siliciumhoudende grondstof (zoals zand) met plantaardige assen. De assen waren nodig om het smeltpunt van zand te verlagen tot wat de ovens in die tijd aankonden. Patrick Degryse van het Centrum voor Archeologische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven is gespecialiseerd in de studie van oud glas, en wat daaruit af te leiden valt over de makers en hun ambacht. Hij werkt daarvoor samen met collega's van de Amerikaanse Harvard University. De Harvard Gazette bracht verslag uit van zijn laatste bezoek aan de instelling. Degryse gebruikt onder meer isotopenanalyse om de moleculaire samenstelling te onderzoeken van het basismateriaal van glazen voorwerpen uit de historische stad Nuzi in wat nu Irak is. Het glas bleek afkomstig uit zowel Mesopotamië als Egypte, en werd druk verhandeld, hoewel er geen uitwisseling was tussen beide glasproducerende regio's. Glas werd aanvankelijk geplooid rond een model. Glas blazen ontstond pas tweeduizend jaar geleden. (DD)