De afwezigheid van vliegtuigen in het Belgische luchtruim heeft glasheldere radarbeelden opgeleverd, zo heeft het KMI op zijn website gemeld.

Met een weerradar is het mogelijk neerslagzones op te sporen, en hun intensiteit in te schatten. De radar zendt hiervoor een elektromagnetische puls uit, en luistert naar het signaal dat gereflecteerd wordt door de regendruppels. De aanwezigheid van vliegtuigen in de atmosfeer verstoort deze radarmetingen, maar deze storingen zijn beperkt tot één "radarpixel", en bijgevolg worden deze storingen vrij gemakkelijk gecorrigeerd.

Met de sluiting van het luchtruim boven België viel deze storing weg, en dit gaf aanleiding tot glasheldere radarbeelden. De vulkanische as zelf werd door de radar niet waargenomen.

Daarvoor zijn de deeltjes net iets te klein om een waarneembaar signaal te geven, aldus het KMI.

De afwezigheid van vliegtuigen in het Belgische luchtruim heeft glasheldere radarbeelden opgeleverd, zo heeft het KMI op zijn website gemeld. Met een weerradar is het mogelijk neerslagzones op te sporen, en hun intensiteit in te schatten. De radar zendt hiervoor een elektromagnetische puls uit, en luistert naar het signaal dat gereflecteerd wordt door de regendruppels. De aanwezigheid van vliegtuigen in de atmosfeer verstoort deze radarmetingen, maar deze storingen zijn beperkt tot één "radarpixel", en bijgevolg worden deze storingen vrij gemakkelijk gecorrigeerd. Met de sluiting van het luchtruim boven België viel deze storing weg, en dit gaf aanleiding tot glasheldere radarbeelden. De vulkanische as zelf werd door de radar niet waargenomen. Daarvoor zijn de deeltjes net iets te klein om een waarneembaar signaal te geven, aldus het KMI.