Een groep wetenschappers, onder wie wellicht de wereldbekende Nederlandse onderzoeker Joep Lange, was onderweg naar een aidsconferentie in het Australische Melbourne toen de Boeing 777 neerstortte. Volgens berichten zouden nog zo'n 100 andere deelnemers aan de aidsconferentie aan boord van het vliegtuig geweest zijn.

Professor Lange is de voormalige voorzitter van de International Aids Society (IAS) en werkte aan de universiteit van Amsterdam. Hij was betrokken bij het hiv-onderzoek sinds het virus in de jaren 80 voor het eerst opdook. Hij onderzocht antiretrovirale therapieën die er voor gezorgd hebben dat hiv tegenwoordig een beheersbare ziekte is.

'Wat als de genezing van aids zich aan boord van het vliegtuig bevond?', vraagt de Canadese hiv-onderzoeker Trevor Stratton zich af op de zender ABC. 'Er waren enkele zeer prominente onderzoekers bij die dit al heel lang doen en we komen steeds dichter bij vaccins. Mensen spreken van de genezing en het einde van aids', aldus Stratton. 'Je kan je enkel maar afvragen wat voor een expertise er zich op dat vliegtuig bevond.'

'Die kennis is onvervangbaar'

Ook professor Richard Boyd, directeur van het Australische Monash Immunology and Stem Cell Laboratories (MISCL), zegt aan Guardian Australia dat er zich 'enkele serieuze hiv-leiders' aan boord bevonden. 'Dit zal wereldwijd gevolgen hebben omdat het altijd een impact heeft wanneer je een leider in eender welk sector verliest. Die kennis is onvervangbaar', zegt hij.

Meer dan 14.000 wetenschappers, activisten en politici verzamelen dit weekend op de Aids 2014 conferentie in Melbourne. De deelnemers reageren geschokt op het nieuws van de vliegtuigcrash. (TE)

Een groep wetenschappers, onder wie wellicht de wereldbekende Nederlandse onderzoeker Joep Lange, was onderweg naar een aidsconferentie in het Australische Melbourne toen de Boeing 777 neerstortte. Volgens berichten zouden nog zo'n 100 andere deelnemers aan de aidsconferentie aan boord van het vliegtuig geweest zijn. Professor Lange is de voormalige voorzitter van de International Aids Society (IAS) en werkte aan de universiteit van Amsterdam. Hij was betrokken bij het hiv-onderzoek sinds het virus in de jaren 80 voor het eerst opdook. Hij onderzocht antiretrovirale therapieën die er voor gezorgd hebben dat hiv tegenwoordig een beheersbare ziekte is. 'Wat als de genezing van aids zich aan boord van het vliegtuig bevond?', vraagt de Canadese hiv-onderzoeker Trevor Stratton zich af op de zender ABC. 'Er waren enkele zeer prominente onderzoekers bij die dit al heel lang doen en we komen steeds dichter bij vaccins. Mensen spreken van de genezing en het einde van aids', aldus Stratton. 'Je kan je enkel maar afvragen wat voor een expertise er zich op dat vliegtuig bevond.'Ook professor Richard Boyd, directeur van het Australische Monash Immunology and Stem Cell Laboratories (MISCL), zegt aan Guardian Australia dat er zich 'enkele serieuze hiv-leiders' aan boord bevonden. 'Dit zal wereldwijd gevolgen hebben omdat het altijd een impact heeft wanneer je een leider in eender welk sector verliest. Die kennis is onvervangbaar', zegt hij. Meer dan 14.000 wetenschappers, activisten en politici verzamelen dit weekend op de Aids 2014 conferentie in Melbourne. De deelnemers reageren geschokt op het nieuws van de vliegtuigcrash. (TE)