Zonnevlekken zijn donkere vlekken op de zonneschijf. Ze verschijnen als turbulente magnetische velden en herschikken de oppervlakte van de zon. Een zonnevlek bestaat uit verschillende donkere stukken op de oppervlakte van de zon. Deze donkere vlakken smelten samen en vormen één grote zonnevlek.

Zonnevlammen

"Wetenschappers merkten de vorming en groei van een gigantische zonnevlek op", vertelt NASA-woordvoerster Karen Fox. "Het is moeilijk om de volledige grootte exact in te schatten omdat de vlek zich op een niet vlakke plek bevindt."

Gevolgen

Zonnevlekken zijn kouder dan de rest van de zon en ontstaan door intense magnetische activiteit. Ze kunnen leiden tot explosies van energie. Als de deeltjes hiervan de atmosfeer van de aarde binnendringen, kunnen zij poollicht veroorzaken.

Doordat de zon momenteel in de meest actieve fase van een 11-jarige solaire cyclus zit, ontstaan er een heleboel zonnevlekken. Dit brengt een toename van energie met zich mee wat het klimaat op aarde kan beïnvloeden. Onderzoekers hebben dat onlangs aangetoond aan de hand van lokale weerpatronen. (IDV)

Zonnevlekken zijn donkere vlekken op de zonneschijf. Ze verschijnen als turbulente magnetische velden en herschikken de oppervlakte van de zon. Een zonnevlek bestaat uit verschillende donkere stukken op de oppervlakte van de zon. Deze donkere vlakken smelten samen en vormen één grote zonnevlek.Zonnevlammen "Wetenschappers merkten de vorming en groei van een gigantische zonnevlek op", vertelt NASA-woordvoerster Karen Fox. "Het is moeilijk om de volledige grootte exact in te schatten omdat de vlek zich op een niet vlakke plek bevindt." Gevolgen Zonnevlekken zijn kouder dan de rest van de zon en ontstaan door intense magnetische activiteit. Ze kunnen leiden tot explosies van energie. Als de deeltjes hiervan de atmosfeer van de aarde binnendringen, kunnen zij poollicht veroorzaken. Doordat de zon momenteel in de meest actieve fase van een 11-jarige solaire cyclus zit, ontstaan er een heleboel zonnevlekken. Dit brengt een toename van energie met zich mee wat het klimaat op aarde kan beïnvloeden. Onderzoekers hebben dat onlangs aangetoond aan de hand van lokale weerpatronen. (IDV)