Geraamte sprinkhanen sterker dan menselijke beenderen

© Reuters

Skeletten van insecten zoals sprinkhanen zijn sterker dan menselijke botten. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is door The Journal of Experimental Biology.

Levend exemplaar
Twee Ierse wetenschappers, Jan-Henning Dirks en David Taylor, namen de achterpoten van een levende sprinkhaan weg en plaatsten ze in een uiterst nauwkeurige ‘bankschroef’. Het moest om amputaties bij levende exemplaren gaan, omdat hun ervaringen leerden dat de poten snel uitdrogen en zo veel stijver worden. Eens in de klem gezet, draaiden ze aan de hendel tot de poot brak.

Uitzonderlijk taai materiaal
Uit metingen bleek dat er een totale energie van 5.56 kJm² (Kilojoule per vierkante meter) nodig was voor het lid de geest gaf. Dat is uitzonderlijk hoog, wat het nagelriemweefsel tot een van ’s werelds taaiste natuurlijke composietmaterialen maakt. Daarmee is het ook sterker dan beenderen en zelfs gietijzer.

Nagelriemweefsel
De vleugels, gewrichten en ledematen van insecten en spinnen beschermen zich met cuticle, wat bij de mens voorkomt als het nagelriemweefsel. “Er bestaan een aantal studies die de kracht en de weerbaarheid ervan trachtten te doorgronden, maar geen enkele heeft het breukmechanisme van het nagelriemweefsel bij insecten bestudeerd”, legt onderzoeker Jan-Henning Dirks van de Trinity College in Dublin uit. (SDG)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content