Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in het Nederlandse Rotterdam hebben een genetische variant ontdekt die het de drager makkelijker maakt om te stoppen met roken. Dat staat te lezen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Ze vonden ook een gen dat ervoor zorgt dat iemand meer kans heeft om met roken te beginnen. De wetenschappers hopen dat hun ontdekkingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicijnen die het stoppen met roken kunnen bevorderen.

Maar daar is wel nader onderzoek voor nodig. "Je kunt wel kijken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat zegt nog erg weinig over bijvoorbeeld de kans dat die persoon kan stoppen met roken, zal beginnen met roken of hoeveel sigaretten hij zal roken", aldus Henning Tiemeier die meewerkte aan de studie.

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking na een omvangrijk genetisch onderzoek waarin zestien studies uit de hele wereld werden samengebracht. Daarnaast vergeleken ze het DNA van meer dan 80.000 mensen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers, rokers onderling en ex-rokers.

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in het Nederlandse Rotterdam hebben een genetische variant ontdekt die het de drager makkelijker maakt om te stoppen met roken. Dat staat te lezen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. Ze vonden ook een gen dat ervoor zorgt dat iemand meer kans heeft om met roken te beginnen. De wetenschappers hopen dat hun ontdekkingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicijnen die het stoppen met roken kunnen bevorderen. Maar daar is wel nader onderzoek voor nodig. "Je kunt wel kijken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat zegt nog erg weinig over bijvoorbeeld de kans dat die persoon kan stoppen met roken, zal beginnen met roken of hoeveel sigaretten hij zal roken", aldus Henning Tiemeier die meewerkte aan de studie. De wetenschappers kwamen tot de ontdekking na een omvangrijk genetisch onderzoek waarin zestien studies uit de hele wereld werden samengebracht. Daarnaast vergeleken ze het DNA van meer dan 80.000 mensen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers, rokers onderling en ex-rokers.