Het gen MKP-1 werd ontdekt na analyse van hersenweefsel van 21 overleden patiënten die aan een depressie leden en vergeleken met dat van 18 gezonde individuen. MKP-1 was twee keer zo actief in de hersenen van diegenen die depressief waren.

Het gen blokkeert een moleculaire toegangsweg die cruciaal is voor de overleving en de functie van neuronen en is mogelijk een belangrijke factor in het ontstaan van een depressie. Dat zegt professor Ronald Duman van de universiteit van Yale. Het team van Duman ontdekte bovendien dat wanneer MKP-1 in muizen uitgeschakeld wordt, de dieren beter bestand zijn tegen stress.

Oorzaak

Depressie veroorzaakt gevoelens van extreme droefenis en kan een lange periode aanhouden. Wat de precieze oorzaak is, is niet duidelijk. Experts geloven dat er verschillende psychologische processen betrokken zijn. Dit verklaart mogelijk het feit dat 40 procent van de depressieve patiënten niet reageert op de beschikbare medicijnen.

De ontdekking kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Het onderzoek verschijnt in het magazine Nature Medicine.

Het gen MKP-1 werd ontdekt na analyse van hersenweefsel van 21 overleden patiënten die aan een depressie leden en vergeleken met dat van 18 gezonde individuen. MKP-1 was twee keer zo actief in de hersenen van diegenen die depressief waren. Het gen blokkeert een moleculaire toegangsweg die cruciaal is voor de overleving en de functie van neuronen en is mogelijk een belangrijke factor in het ontstaan van een depressie. Dat zegt professor Ronald Duman van de universiteit van Yale. Het team van Duman ontdekte bovendien dat wanneer MKP-1 in muizen uitgeschakeld wordt, de dieren beter bestand zijn tegen stress. OorzaakDepressie veroorzaakt gevoelens van extreme droefenis en kan een lange periode aanhouden. Wat de precieze oorzaak is, is niet duidelijk. Experts geloven dat er verschillende psychologische processen betrokken zijn. Dit verklaart mogelijk het feit dat 40 procent van de depressieve patiënten niet reageert op de beschikbare medicijnen. De ontdekking kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Het onderzoek verschijnt in het magazine Nature Medicine.