Het zika-virus werd in Oeganda ontdekt en verspreidde zich in Zuid-Amerika. Een gevaarlijkere, gemuteerde vorm van het virus keerde van daar terug naar het zwarte continent, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral ongeboren kinderen worden er door bedreigd. Op het West-Afrikaanse eiland Kaapverdië werden sinds oktober meer dan 7.500 verdachte gevallen geregistreerde.

Experts maken een onderscheid tussen de Afrikaanse en de Aziatische variant van het virus. De Aziatische dook in 2015 in Brazilië op, maar heeft inmiddels heel Latijns-Amerika bereikt. Hoe het virus muteerde, is nog niet duidelijk.

Intussen is op Martinique, in de Franse Antillen, een eerste geval geregistreerd van een overlijden - van een 84-jarige man - te wijten aan zika.

De Verenigde Staten hebben tot dusver 279 gevallen geregistreerd van zwangere vrouwen geïnfecteerde door het zika-virus. Dat meldden de federale Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (Belga/AVE)

Het zika-virus werd in Oeganda ontdekt en verspreidde zich in Zuid-Amerika. Een gevaarlijkere, gemuteerde vorm van het virus keerde van daar terug naar het zwarte continent, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral ongeboren kinderen worden er door bedreigd. Op het West-Afrikaanse eiland Kaapverdië werden sinds oktober meer dan 7.500 verdachte gevallen geregistreerde. Experts maken een onderscheid tussen de Afrikaanse en de Aziatische variant van het virus. De Aziatische dook in 2015 in Brazilië op, maar heeft inmiddels heel Latijns-Amerika bereikt. Hoe het virus muteerde, is nog niet duidelijk. Intussen is op Martinique, in de Franse Antillen, een eerste geval geregistreerd van een overlijden - van een 84-jarige man - te wijten aan zika. De Verenigde Staten hebben tot dusver 279 gevallen geregistreerd van zwangere vrouwen geïnfecteerde door het zika-virus. Dat meldden de federale Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (Belga/AVE)