Geen compromis over walvisvangst

© Reuters

De internationale onderhandelingen om de commerciële walvisjacht opnieuw toe te laten zijn op niets uitgedraaid.

De onderhandelingen om de internationale commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is, opnieuw toe te laten, zijn op niets uitgedraaid.

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) probeert al drie jaar tot een nieuw akkoord te komen om de illegale walvisvangst aan banden te leggen.

Maar na twee dagen onderhandelen achter gesloten deuren in Marokko, lijkt het er op dat de 88 betrokken landen er niet zijn in geslaagd om tot een compromis te komen.

Het compromis bestond erin dat de huidige walvisvangst door Japan, IJsland en Noorwegen onder internationaal toezicht wordt geplaatst op voorwaarde dat die landen de walvisvangst verminderen, onder andere ook in de Antarctiscvhe water. En dat laatste zag vooral Japan niet zitten.

Terwijl tegenstanders in het voorstel een manier zagen om de walvisvangst opnieuw te legaliseren, beweerden voorstanders dat het onder toezicht plaatsen van de walvisvangst het aantal dode walvissen aanzienlijk zou doen dalen. De nieuwe quota’s zouden immers binnen het IWC moeten worden onderhandeld.

Snel en gemakkelijk geld verdienen

Zo’n 200 deskundigen, voornamelijk wetenschappers, riepen onlangs nog op tot het behoud van het moratorium op walvisvangst. De vastgestelde groei van bepaalde walvispopulaties rechtvaardigt de heropening van de commerciële walvisjacht niet, zeggen ze. De legalisering zou betekenen dat er de komende 10 jaar zo’n 13.000 walvissen zouden worden gedood.

“Eén van de lessen uit het verleden is dat de commerciële walvisjacht nooit in staat is geweest om een duurzaam beheer te voeren en we zien geen verandering in de houding van de industrie. Het doel is nog steeds snel en gemakkelijk geld verdienen met het vangen van walvissen”, zeggen onderzoekers, advocaten en andere tegenstanders.

Commerciële walvisvangst is sinds 1986 verboden. Maar IJsland en Noorwegen tekenden indertijd verzet aan tegen het verbod en gingen gewoon door met de commerciële walvisvangst, terwijl Japan gebruik maakt van een regulering die walvisvangst toelaat voor “wetenschappelijk onderzoek”.

De laatste jaren zijn jaarlijks meer dan 1.000 walvissen gedood. In 2006 was er een piek van meer dan 2.000.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content