Geboorteland van een kind bepaalt welk voedsel het verkiest

© Science Photo Library

De plek waar je opgroeit, beïnvloedt je voedselvoorkeur en je kans op een langer leven.

Het is een standaardidee dat een belangrijk deel van onze voedselvoorkeuren diep in onze biologische voorgeschiedenis geworteld zit. Het feit dat moedermelk vrij vet en zoet is, verklaart zeker voor een deel onze hang naar vet en zoet.

Vetten en suikers zijn nuttig om te overleven in omstandigheden met een onvoorspelbaar voedselaanbod – en daar had de mens in het grootste deel van zijn geschiedenis mee te maken. Suikers geven een boost aan energie, en vet is ideaal als middel om energie op te slaan in periodes van overvloed. Energie die vervolgens gebruikt kan worden in periodes van schaarste.

Helaas zijn er voor de meerderheid van de mensen in de wereld geen periodes van schaarste meer. Ons lichaam is daar nog niet op ingesteld geraakt, met een pandemie van overgewicht en ziektes die daarmee gepaard gaan als resultaat. Er zijn tegenwoordig meer mensen in de wereld die lijden aan de gevolgen van te veel eten dan mensen die honger lijden.

Geboorteland van een kind bepaalt welk voedsel het verkiest
Toch zijn er uiteraard meer factoren in het spel dan puur biologische. Stefaan De Henauw van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de UGent stelt met een aantal collega’s in het vakblad Food Quality and Preference dat het geboorteland van een kind mee bepaalt welk voedsel het verkiest.

Kinderen worden niet in alle acht onderzochte Europese landen (België inbegrepen) even dik als gevolg van een te grote hang naar te vette en/of te zoete voeding.

Zo verkiest meer dan 70 procent van de Duitse kinderen koekjes met extra vet, terwijl dat in Cyprus slechts 35 procent is. Omgekeerd heeft de meerderheid van de Duitse kinderen een voorkeur voor appelsap zonder extra suiker, terwijl er in onder meer Zweden en Italië suiker bij moet. Belgische kinderen scoorden verhoudingsgewijs vrij hoog op het vlak van zoet en zout, maar laag voor vet en umami (een vleesachtige smaak die als ‘hartig’ kan worden omschreven).

Hoe ouder, hoe zoeter
Er is wel een gemeenschappelijke trend voor alle landen dat met het ouder worden kinderen steeds meer naar zowel zoet als zout verlangen, en minder naar umami. Andere factoren, zoals geslacht en levensstijl, spelen geen rol van betekenis.

Dat een gezonde voeding niet zonder belang is, blijkt nog maar eens uit een studie in The American Journal of Medicine. Die toont aan dat een westerse voeding (met onder meer veel zoete stoffen, rood vlees en vetrijke melkproducten) de kans verkleint dat mensen lang en gelukkig leven. Voedingsadviezen kunnen dus nuttig zijn voor een gezonde en actieve oude dag. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content