Het gat in de ozonlaag boven Antarctica speelt een belangrijke rol in klimaatveranderingen en de toenemende regenval in het zuidelijke halfrond in de voorbije 50 jaar.

Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Columbia in het vakblad Science. De studie is de eerste die een link legt tussen beide fenomenen.

De wetenschappers roepen op om de ozonlaag, naast het afsmelten van het poolijs en de uitstoot van broeikasgassen, mee in rekening te brengen wanneer gesproken wordt over de aanpak van de klimaatverandering.

Atmosferische stromingen

Tijdens elke Antarctische lente vormt zich boven de Zuidpool een gat in de ozonlaag, die ons beschermt tegen de ultraviolette straling van de zon. Dit lijkt sinds 50 jaar een belangrijke rol te spelen in de atmosferische stromingen in het zuidelijk halfrond.

Die stromingen beïnvloeden de neerslag aan de Evenaar en veroorzaken zo klimaatwijzigingen. Het effect is zeer sterk merkbaar in Australië, waar grote delen van het land de voorbije jaren kregen af te rekenen met extreme droogte.

"Het is werkelijk verbazingwekkend dat het gat in de ozonlaag zo hoog in de atmosfeer boven Antarctica zo'n consequenties kan hebben voor neerslag, tot in de tropen", zegt Sarah Kang van de Universiteit van Columbia.

"Deze ontdekking kan de strategie van de strijd tegen de opwarming van onze planeet echt op zijn kop zetten... want het gat in de ozonlaag is een belangrijke factor in het klimaatsysteem van de planeet", zegt Lorenzo Polvani van dezelfde universiteit. (Belga/KVDA)

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica speelt een belangrijke rol in klimaatveranderingen en de toenemende regenval in het zuidelijke halfrond in de voorbije 50 jaar. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Columbia in het vakblad Science. De studie is de eerste die een link legt tussen beide fenomenen. De wetenschappers roepen op om de ozonlaag, naast het afsmelten van het poolijs en de uitstoot van broeikasgassen, mee in rekening te brengen wanneer gesproken wordt over de aanpak van de klimaatverandering. Atmosferische stromingen Tijdens elke Antarctische lente vormt zich boven de Zuidpool een gat in de ozonlaag, die ons beschermt tegen de ultraviolette straling van de zon. Dit lijkt sinds 50 jaar een belangrijke rol te spelen in de atmosferische stromingen in het zuidelijk halfrond. Die stromingen beïnvloeden de neerslag aan de Evenaar en veroorzaken zo klimaatwijzigingen. Het effect is zeer sterk merkbaar in Australië, waar grote delen van het land de voorbije jaren kregen af te rekenen met extreme droogte. "Het is werkelijk verbazingwekkend dat het gat in de ozonlaag zo hoog in de atmosfeer boven Antarctica zo'n consequenties kan hebben voor neerslag, tot in de tropen", zegt Sarah Kang van de Universiteit van Columbia. "Deze ontdekking kan de strategie van de strijd tegen de opwarming van onze planeet echt op zijn kop zetten... want het gat in de ozonlaag is een belangrijke factor in het klimaatsysteem van de planeet", zegt Lorenzo Polvani van dezelfde universiteit. (Belga/KVDA)