Fruitvliegjes zijn wereldveroveraars

Een genetische verandering maakte van fruitvliegjes wereldveroveraars.

Fruitvliegjes zijn de zwermen piepkleine vliegjes die boven of in de fruitmand op je tafel opduiken als er een banaan of een pruim wat te lang is blijven liggen.

De beestjes kwamen 10.000 jaar geleden alleen in tropisch Afrika voor, maar zouden mee geprofiteerd hebben van de opmars van de landbouw om zich uit te breiden. Net als de mens hebben ze vanuit Afrika de rest van de wereld gekoloniseerd.

Wetenschappers hebben in het vakblad Public Library of Science Genetics genetische aanpassingen van de vliegjes beschreven, die maakten dat ze met succes de wereld hebben kunnen veroveren. Want de diertjes kwamen uiteraard in andere omstandigheden terecht dan deze die ze kenden in de regio waar ze het levenslicht zagen.

Interessant was de vaststelling dat wijzigingen in slechts één gen belangrijk waren voor het succes van de onderneming. Het gen bevat de informatie over een eiwit dat zelf een rol speelt in het sturen van de activiteit van andere genen. Het was bekend dat de werking van het eiwit mee bepaald werd door de temperatuur, maar als gevolg van de genetische aanpassing kwam er een buffer tegen die temperatuursrol. Daardoor konden de vliegjes ook overleven in omstandigheden met andere – meestal lagere – temperaturen dan deze die ze gewoon waren. Een vereiste om ook elders dan in de hete tropen aan de bak te kunnen komen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content