Wilde flamingo's gebruiken pigmenten als een soort cosmetica om hun pluimen een fellere kleur te geven, schrijven Spaanse wetenschappers in het tijdschrift Behavioural Ecology and Sociobiology.

De onderzoekers bestudeerden flamingo's in het zuiden van Spanje en ontdekten dat de vogels hun veren insmeren met pigmenten die ze produceren in de stuitklier, vlakbij de staart. De vogels wrijft de vette afscheiding met zijn hoofd over de buik en de rug. Zo krijgen de vogels dankzij de roodachtige kleurstoffen van carotenoïdenpigmenten een fellere roze kleur.

En net zoals bij de mens, brengen ook in de flamingowereld de vrouwtjes meer make-up aan dan de mannetjes.

Wanneer de vogels stoppen met het aanbrengen van de pigmenten, vervaagt de kleur binnen enkele dagen. Carotenoïden verbleken namelijk snel in het zonlicht. Dat betekent dat, net zoals bij make-up, de dieren regelmatig opnieuw hun make-uplaagje moeten aanbrengen.

Kwaliteit

Volgens Juan Amat manipuleren de flamingo's de kleur van hun veren als een teken van kwaliteit. Aangezien het tijd en energie vergt om de pigmenten aan te brengen, betekent een kleurrijk pluimage een belangrijk visueel signaal dat de flamingo gezond en sterk is en tijd heeft om zijn uiterlijk te verzorgen.

De wetenschappers vermoeden dat kleurrijke flamingo's meer succes hebben om een partner te vinden. "We ontdekten dat de meer kleurrijke flamingo's vroeger begonnen te broeden dan de blekere vogels", legt Amat uit. Door vroeger te paren is de kans op voortplanting groter, aangezien uit eerdere studies blijkt dat de eerste paren toegang hebben tot de beste broedplaatsen.

Wilde flamingo's gebruiken pigmenten als een soort cosmetica om hun pluimen een fellere kleur te geven, schrijven Spaanse wetenschappers in het tijdschrift Behavioural Ecology and Sociobiology. De onderzoekers bestudeerden flamingo's in het zuiden van Spanje en ontdekten dat de vogels hun veren insmeren met pigmenten die ze produceren in de stuitklier, vlakbij de staart. De vogels wrijft de vette afscheiding met zijn hoofd over de buik en de rug. Zo krijgen de vogels dankzij de roodachtige kleurstoffen van carotenoïdenpigmenten een fellere roze kleur. En net zoals bij de mens, brengen ook in de flamingowereld de vrouwtjes meer make-up aan dan de mannetjes. Wanneer de vogels stoppen met het aanbrengen van de pigmenten, vervaagt de kleur binnen enkele dagen. Carotenoïden verbleken namelijk snel in het zonlicht. Dat betekent dat, net zoals bij make-up, de dieren regelmatig opnieuw hun make-uplaagje moeten aanbrengen. Kwaliteit Volgens Juan Amat manipuleren de flamingo's de kleur van hun veren als een teken van kwaliteit. Aangezien het tijd en energie vergt om de pigmenten aan te brengen, betekent een kleurrijk pluimage een belangrijk visueel signaal dat de flamingo gezond en sterk is en tijd heeft om zijn uiterlijk te verzorgen. De wetenschappers vermoeden dat kleurrijke flamingo's meer succes hebben om een partner te vinden. "We ontdekten dat de meer kleurrijke flamingo's vroeger begonnen te broeden dan de blekere vogels", legt Amat uit. Door vroeger te paren is de kans op voortplanting groter, aangezien uit eerdere studies blijkt dat de eerste paren toegang hebben tot de beste broedplaatsen.