Op het eerste gezicht lijkt Facebook een waardevolle bron om onze basisbehoefte van sociaal contact te vervullen. Maar uit een studie van de universiteit van Michigan, die gepubliceerd werd in het in het vakblad PLOS One, blijkt dat Facebook-gebruikers zich na twee weken minder gelukkig voelen over zichzelf. Daarbij maakt het niet uit hoeveel vrienden ze hebben of hoeveel steun ze van die vrienden krijgen of waarom ze op Facebook zitten.

'Op basis van momentopnames doorheen de dag konden we zien hoe het humeur van de mensen veranderde afhankelijk van hun Facebook-gebruik', zegt de hoofdauteur van de studie, Ethan Kross. 'Hoe meer men Facebook bovendien gebruikte, hoe slechter het humeur werd.' De onderzoekers ontdekten ook dat 'direct' contact met mensen geen invloed lijkt te hebben op het welzijn.

Eenzaamheid

Over het tevredenheidsgevoel van Facebook-gebruikers bestaat nogal wat discussie. Volgens de ene studie verhoogt het gebruik van het sociale medium de tevredenheid over het leven, het vertrouwen en het sociaal engagement. Andere studies suggereren dan weer dat Facebook gevoelens van jaloezie en een laag zelfbeeld opwekt.

Geen enkele van deze studies volgde de deelnemers echter gedurende een langere periode. De universiteit van Michigan deed dat wel. Ze onderzocht 82 jongvolwassenen die twee weken lang vijf keer per dag een vragenlijst invulden over hun gevoelens en over hun Facebook-gebruik. Zo blijkt dat vooral eenzaamheid aanzet tot het gebruik van Facebook en een slecht gevoel uitlokt. (TE)

Op het eerste gezicht lijkt Facebook een waardevolle bron om onze basisbehoefte van sociaal contact te vervullen. Maar uit een studie van de universiteit van Michigan, die gepubliceerd werd in het in het vakblad PLOS One, blijkt dat Facebook-gebruikers zich na twee weken minder gelukkig voelen over zichzelf. Daarbij maakt het niet uit hoeveel vrienden ze hebben of hoeveel steun ze van die vrienden krijgen of waarom ze op Facebook zitten. 'Op basis van momentopnames doorheen de dag konden we zien hoe het humeur van de mensen veranderde afhankelijk van hun Facebook-gebruik', zegt de hoofdauteur van de studie, Ethan Kross. 'Hoe meer men Facebook bovendien gebruikte, hoe slechter het humeur werd.' De onderzoekers ontdekten ook dat 'direct' contact met mensen geen invloed lijkt te hebben op het welzijn. EenzaamheidOver het tevredenheidsgevoel van Facebook-gebruikers bestaat nogal wat discussie. Volgens de ene studie verhoogt het gebruik van het sociale medium de tevredenheid over het leven, het vertrouwen en het sociaal engagement. Andere studies suggereren dan weer dat Facebook gevoelens van jaloezie en een laag zelfbeeld opwekt. Geen enkele van deze studies volgde de deelnemers echter gedurende een langere periode. De universiteit van Michigan deed dat wel. Ze onderzocht 82 jongvolwassenen die twee weken lang vijf keer per dag een vragenlijst invulden over hun gevoelens en over hun Facebook-gebruik. Zo blijkt dat vooral eenzaamheid aanzet tot het gebruik van Facebook en een slecht gevoel uitlokt. (TE)