Make-up heeft niet alleen te maken met het benadrukken van de mooie onderdelen van een gelaat. Volgens het vakblad Analytical Chemistry gebruikten de oude Egyptenaren vierduizend jaar geleden oogschaduw met medische eigenschappen.

Het is bekend dat Egyptenaren graag een mengeling maakten van een zwarte loodhoudende stof met likjes witte verf om een donkergrijze eyeliner te produceren.

Omdat lood bij ons vooral met giftigheid geassocieerd wordt, was het verbazend vast te stellen dat de Egyptenaren medische eigenschappen aan de stof verbonden: voor hen waren ogen met schaduw een evocatie van de bescherming van goden.

Experimenten hebben nu inderdaad aangetoond dat een kleine hoeveelheid lood op de huid niet noodzakelijk een negatief effect heeft.

Het werkt daarentegen de productie van stikstofmonoxide in de hand, en daarvan is bekend dat het als boodschapper bepaalde afweercellen stimuleert. De molecule lokt macrofagen: cellen uit de afweer die bacteriën kunnen opzwelgen. En ze bevordert de doortocht van macrofagen door de wand van bloedvaten.

Op die manier zou op loodhoudende stoffen gebaseerde oogschaduw bescherming hebben kunnen bieden tegen infecties van de ogen.

Dirk Draulans

Make-up heeft niet alleen te maken met het benadrukken van de mooie onderdelen van een gelaat. Volgens het vakblad Analytical Chemistry gebruikten de oude Egyptenaren vierduizend jaar geleden oogschaduw met medische eigenschappen. Het is bekend dat Egyptenaren graag een mengeling maakten van een zwarte loodhoudende stof met likjes witte verf om een donkergrijze eyeliner te produceren. Omdat lood bij ons vooral met giftigheid geassocieerd wordt, was het verbazend vast te stellen dat de Egyptenaren medische eigenschappen aan de stof verbonden: voor hen waren ogen met schaduw een evocatie van de bescherming van goden. Experimenten hebben nu inderdaad aangetoond dat een kleine hoeveelheid lood op de huid niet noodzakelijk een negatief effect heeft. Het werkt daarentegen de productie van stikstofmonoxide in de hand, en daarvan is bekend dat het als boodschapper bepaalde afweercellen stimuleert. De molecule lokt macrofagen: cellen uit de afweer die bacteriën kunnen opzwelgen. En ze bevordert de doortocht van macrofagen door de wand van bloedvaten. Op die manier zou op loodhoudende stoffen gebaseerde oogschaduw bescherming hebben kunnen bieden tegen infecties van de ogen. Dirk Draulans