Eurazië wordt elk jaar twee centimeter extra samengedrukt

Himalaya-gebergte in Nepal. © iStock

Het continent Eurazië wordt elk jaar twee centimeter extra samengedrukt door het Indische subcontinent. De kans op een grote beving is reëel.

In 1505 trof een aardbeving met een magnitude groter dan acht het westen van Nepal, waar ze grote schade veroorzaakte. Sindsdien is het stil in de regio, maar de bewoners blijven vrezen voor een nieuwe beving. Ze hebben geen ongelijk. Waar ze wonen, schurkt het Indische subcontinent tegen Eurazië aan: daardoor wordt dat continent elk jaar met twee centimeter extra samengedrukt. Het Himalayagebergte is een manifestatie van die ‘botsing’. Nu de energie die door de druk wordt gegenereerd al een half millennium lang niet is kunnen ontsnappen, wordt de kans op een grote beving reëel.

Geoloog Zakaria Ghazoui (UGent) en zijn collega’s melden in Nature Communications dat ze sporen hebben aangetroffen van nog minstens vijf andere aardbevingen in de regio. Het lijkt er dus op dat West-Nepal seismisch even actief is als Centraal-Nepal. Of die ontdekking goed of slecht nieuws is voor de regio, zal de toekomst (of verder onderzoek) moeten uitwijzen.

Op een ander niveau tonen andere wetenschappers in Physical Review Letters aan dat het mogelijk is om in laboratoriumomstandigheden miljoenen aardbevingen tegelijk te simuleren, inclusief de voor- en naschokken. Het is een uniek model om de manifestaties van spanningen en krachten te bestuderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content