De jongste winters waren redelijk fris bij ons, wat niet strookt met de trend dat alles warmer zou worden als gevolg van het broeikaseffect.

Maar het kan niet genoeg benadrukt worden: er is een verschil tussen weer en klimaat. Britse wetenschappers hebben in het vakblad Environmental Research Letters voorspeld dat er alvast in Groot-Brittannië de volgende vijftig jaar méér koude winters zullen voorkomen dan de voorbije eeuwen. Dat zou het gevolg zijn van een verwachte daling van de activiteit van de zon, die tot voor enkele jaren een tandje hoger draaide dan in de nabije toekomst het geval zal zijn. De onderzoekers haalden hun hypothese uit de vaststelling dat de concentratie van door zonneactiviteit gestuurde varianten van elementen zoals koolstof en beryllium in de atmosfeer, aan het veranderen is.

Ze waarschuwen er echter onmiddellijk voor dat dit niet betekent dat er een einde komt aan de opwarming van de aarde. Ze stellen dat de verlaagde zonneactiviteit enkel zal leiden tot veel meer koude noordelijke winden in de winter in Groot-Brittannië - en mogelijk ook aanpalende stukken van West-Europa, zoals België. Tegelijk zal het in Groenland echter warmer worden, wat op zijn minst een nivellerend effect zal hebben op een eventuele temperatuurswijziging.

Het is niet omdat het lokaal tijdelijk wat kouder wordt, dat een globale klimaatopwarming aan zijn einde is gekomen. Maar bij deze zijn we wel gewaarschuwd voor de volgende winters. (DD)

De jongste winters waren redelijk fris bij ons, wat niet strookt met de trend dat alles warmer zou worden als gevolg van het broeikaseffect. Maar het kan niet genoeg benadrukt worden: er is een verschil tussen weer en klimaat. Britse wetenschappers hebben in het vakblad Environmental Research Letters voorspeld dat er alvast in Groot-Brittannië de volgende vijftig jaar méér koude winters zullen voorkomen dan de voorbije eeuwen. Dat zou het gevolg zijn van een verwachte daling van de activiteit van de zon, die tot voor enkele jaren een tandje hoger draaide dan in de nabije toekomst het geval zal zijn. De onderzoekers haalden hun hypothese uit de vaststelling dat de concentratie van door zonneactiviteit gestuurde varianten van elementen zoals koolstof en beryllium in de atmosfeer, aan het veranderen is. Ze waarschuwen er echter onmiddellijk voor dat dit niet betekent dat er een einde komt aan de opwarming van de aarde. Ze stellen dat de verlaagde zonneactiviteit enkel zal leiden tot veel meer koude noordelijke winden in de winter in Groot-Brittannië - en mogelijk ook aanpalende stukken van West-Europa, zoals België. Tegelijk zal het in Groenland echter warmer worden, wat op zijn minst een nivellerend effect zal hebben op een eventuele temperatuurswijziging. Het is niet omdat het lokaal tijdelijk wat kouder wordt, dat een globale klimaatopwarming aan zijn einde is gekomen. Maar bij deze zijn we wel gewaarschuwd voor de volgende winters. (DD)