Dat blijkt uit een reportage op de Britse tv-zender Channel 4.

Alan Billis leed aan longkanker en was ongeneeslijk. De Brit zag op een dag in een krant een reclameboodschap waarin een filmploeg een vrijwillige, terminale zieke opriep om zijn lichaam te geven voor mummificatie.

"Als de mensen niet langer vrijwillig hun lichaam willen geven aan de wetenschappers, kunnen die niets meer ontdekken", vertelde Billis, die in januari op 61-jarige leeftijd overleed.

In bad
Een ploeg wetenschappers onder leiding van een wetsdokter paste bijna dezelfde techniek toe als die van de mummificatie van de farao's uit het oude Egypte. Ze namen de organen van Billis weg, behalve zijn hart en hersenen. Daarna werd zijn lichaam gedurende een maand in een bad gelegd met speciaal zout, een soort dat enkel op de oevers van Egyptische rivieren te vinden is en gebruikt werd bij het mummificeren van de farao's.

Tot slot werd het lijk in linnen doeken gewikkeld, waardoor het beschermd is tegen licht en insecten. Na drie maanden drogen was het mummificatieproces afgerond.

Toutan-Alan
Billis, die de bijnaam "Toutan-Alan" kreeg, naar de legendarische Egyptische farao Toetanchamon, kreeg de volmondige steun van zijn familie. "Alan zei op een dag dat hij iemand had gebeld met de vraag om zich te laten mummificeren na zijn dood. Dat was echt typisch iets voor hem", aldus zijn 68-jarige vrouw. (Belga/TE)

Dat blijkt uit een reportage op de Britse tv-zender Channel 4. Alan Billis leed aan longkanker en was ongeneeslijk. De Brit zag op een dag in een krant een reclameboodschap waarin een filmploeg een vrijwillige, terminale zieke opriep om zijn lichaam te geven voor mummificatie. "Als de mensen niet langer vrijwillig hun lichaam willen geven aan de wetenschappers, kunnen die niets meer ontdekken", vertelde Billis, die in januari op 61-jarige leeftijd overleed. In bad Een ploeg wetenschappers onder leiding van een wetsdokter paste bijna dezelfde techniek toe als die van de mummificatie van de farao's uit het oude Egypte. Ze namen de organen van Billis weg, behalve zijn hart en hersenen. Daarna werd zijn lichaam gedurende een maand in een bad gelegd met speciaal zout, een soort dat enkel op de oevers van Egyptische rivieren te vinden is en gebruikt werd bij het mummificeren van de farao's. Tot slot werd het lijk in linnen doeken gewikkeld, waardoor het beschermd is tegen licht en insecten. Na drie maanden drogen was het mummificatieproces afgerond. Toutan-Alan Billis, die de bijnaam "Toutan-Alan" kreeg, naar de legendarische Egyptische farao Toetanchamon, kreeg de volmondige steun van zijn familie. "Alan zei op een dag dat hij iemand had gebeld met de vraag om zich te laten mummificeren na zijn dood. Dat was echt typisch iets voor hem", aldus zijn 68-jarige vrouw. (Belga/TE)