Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) maakte een stand van zake op over acupunctuur. Dat is een alternatieve Chinese geneeswijze, waarbij naalden ingebracht worden bij de patiënt. Dat zou de 'energiestroom' van de patiënt in evenwicht herstellen.

Het afgelopen jaar bezocht 3 procent van de volwassen Belgen een acupuncturist, vooral met klachten over rugpijn, nekpijn of hoofdpijn.

Volgens het KCE wordt deze pijn voor korte tijd verlicht door acupunctuur, maar vooral dankzij een placebo-effect. Proeven met nep-acupunctuur, waarbij naalden op willekeurige plaatsen werden ingebracht, gaven een vergelijkbaar effect als met echte accupunctuur.

Het KCE acht het effect van acupunctuur dus niet bewezen en beveelt de terugbetaling door de ziekteverzekering niet aan.

Niet zonder gevaar

Een acupunctuurbehandeling is ook niet zonder gevaar. Als de gebruikte naalden niet steriel zijn, kan dat leiden tot bijwerkingen. Van irritatie of roodheid tot zelfs verlamming of bloedvergiftiging. Cijfers hierover heeft het KCE niet.

In België zijn er zowat 600 acupuncturisten actief. Toch is geen enkele opleiding tot acupuncturist is erkend in ons land.

Ongeveer een op de drie acupuncturisten, 32 procent, is ook officieel arts. Volgens de Belgische wetgeving mogen alleen artsen een diagnose stellen en een behandeling starten. Alle overige acupuncturisten, 68 procent, zijn dus niet reglementair. De meesten van hen zijn kinesisten of verpleegkundigen. (NC)

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) maakte een stand van zake op over acupunctuur. Dat is een alternatieve Chinese geneeswijze, waarbij naalden ingebracht worden bij de patiënt. Dat zou de 'energiestroom' van de patiënt in evenwicht herstellen. Het afgelopen jaar bezocht 3 procent van de volwassen Belgen een acupuncturist, vooral met klachten over rugpijn, nekpijn of hoofdpijn. Volgens het KCE wordt deze pijn voor korte tijd verlicht door acupunctuur, maar vooral dankzij een placebo-effect. Proeven met nep-acupunctuur, waarbij naalden op willekeurige plaatsen werden ingebracht, gaven een vergelijkbaar effect als met echte accupunctuur. Het KCE acht het effect van acupunctuur dus niet bewezen en beveelt de terugbetaling door de ziekteverzekering niet aan. Niet zonder gevaar Een acupunctuurbehandeling is ook niet zonder gevaar. Als de gebruikte naalden niet steriel zijn, kan dat leiden tot bijwerkingen. Van irritatie of roodheid tot zelfs verlamming of bloedvergiftiging. Cijfers hierover heeft het KCE niet. In België zijn er zowat 600 acupuncturisten actief. Toch is geen enkele opleiding tot acupuncturist is erkend in ons land. Ongeveer een op de drie acupuncturisten, 32 procent, is ook officieel arts. Volgens de Belgische wetgeving mogen alleen artsen een diagnose stellen en een behandeling starten. Alle overige acupuncturisten, 68 procent, zijn dus niet reglementair. De meesten van hen zijn kinesisten of verpleegkundigen. (NC)